علی جعفریان، وکیل پایه یک دادگستری بوشهر دادورزی: تأمین دلیل یکی از راه‌های حفظ حقوق خسارت دیده است. برخی مواقع آثار خساراتی که به افراد وارد می‌شود قبل یا در طول رسیدگی قضایی از بین می‌رود و اثبات وارد شدن خسارت مشکل می‌شود. در چنین مواردی قانون‌گذار «تامین دلیل» را پیش‌بینی کرده است. گاه شخصی […]

علی جعفریان، وکیل پایه یک دادگستری بوشهر

دادورزی: تأمین دلیل یکی از راه‌های حفظ حقوق خسارت دیده است. برخی مواقع آثار خساراتی که به افراد وارد می‌شود قبل یا در طول رسیدگی قضایی از بین می‌رود و اثبات وارد شدن خسارت مشکل می‌شود. در چنین مواردی قانون‌گذار «تامین دلیل» را پیش‌بینی کرده است.

گاه شخصی احتمال می‌دهد که دلایلی موجود است و در صورتی که بخواهد در دادگاه اقامه دعوی نماید در آینده دسترسی به آن‌ها دشوار یا مشقت بارخواهد شد و یا دسترسی به آن‌ها به‌طور کلی از بین خواهد رفت. اعم از اینکه این دلایل در اختیار خود وی و یا نزد طرف دعوای آینده یا شخص ثالث باشد می‌تواند از دادگاه تامین آنها را بخواهد.

در اینجا مقصود از تامین ملاحظه صورت‌برداری و یا تهیه گزارش و ثبت کتبی آن‌هاست. برای مثال در تصادفات رانندگی فرد با مراجعه دادگاه صلح می‌تواند درخواست تامین دلیل بدهد. کارشناس با بررسی شواهد و صورت‌برداری و بازدید از اتومبیل به تامین دلیل می‌پردازد تا متضرر بعدا با طرح دعوا خسارت وارده را مطالبه کند.

بعد از تامین دلیل، متضرر می‌تواند به تعمیر ماشین بپردازد. یا برای مثال از یک تاجر یا شرکت تجارتی به‌موجب دفاتر حسابش، طلبی دارید و احتمال می‌دهید این تاجر درصدد از بین بردن یا مخدوش نمودن دفاتر و یا حساب‌سازی باشد و می‌خواهید قبل از عملی شدن نقشه آن تاجر یا شرکت دلایل حقانیت شما محفوظ بماند و امثال آن‌ها.

بر اساس ماده ۱۵۰ قانون آیین دادرسی‌مدنی زمان درخواست تامین دلیل می‌تواند قبل از اقامه دعوی و به‌طور مستقل و یا در حین رسیدگی باشد. مرجع صلاحیتدار برای درخواست تامین دلیل در حال حاضر دادگاه صلح است و در حقیقت صلاحیت بررسی درخواست‌های تامین دلیل بر عهده این دادگاه که فقط به ملاحظه و صورت‌برداری از این قبیل دلایل اقدام می‌کنند.

  • منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی