دادورزی ـ راضیه عقیلی‌مهر: در نشست هم‌اندیشی معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری با جمعی از مدیران مسئول رسانه‌های محلی بوشهر که پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ در سالن شماره یک استانداری برگزار شد، موضوعات مختلفی مورد بحث قرار گرفت. نخست اینکه علی‌اصغر شفیعیان با تأخیر وارد نشست شد. این تأخیر چون مورد واکنش رسانه‌های بوشهری […]

دادورزی ـ راضیه عقیلی‌مهر: در نشست هم‌اندیشی معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری با جمعی از مدیران مسئول رسانه‌های محلی بوشهر که پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ در سالن شماره یک استانداری برگزار شد، موضوعات مختلفی مورد بحث قرار گرفت.

نخست اینکه علی‌اصغر شفیعیان با تأخیر وارد نشست شد. این تأخیر چون مورد واکنش رسانه‌های بوشهری واقع شد، شفیعیان دلیل آن را حضور در آیین تجلیل از روابط عمومی‌های استان بوشهر به مناسبت روز روابط عمومی و ارتباطات عنوان کرد. این آیین تنها چند قدم با محل برگزاری نشست مدیران مسئول فاصله داشت و زمان برگزاری آن را قبل از نشست مدیران مسئول گذاشته بودند. مراسمی که چند سالی است از سوی استانداری بوشهر برای تقدیر از روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی برگزار می‌شود و در آن جمع زیادی با عنوان برترین روابط عمومی استان معرفی و تجلیل می‌شوند.

مدیران مسئول با انتظار و نگاه مثبتی وارد نشست هم‌اندیشی شدند. آنان با این امید در نشست شرکت کردند که معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر ریاست جمهوری را به عنوان پل ارتباطی میان رسانه‌های استان و پایتخت می‌دیدند. پلی که می‌تواند فریاد محرومیت‌ها و دغدغه‌های مادی و اعتباری مطبوعات محلی بوشهر را به گوش رئیس جمهور و سایر مسئولان برساند و حضورش راهگشای آنان برای نجات مطبوعات محلی استان باشد. اما در جریان نشست در مقابل نوع برخورد علی‌اصغر شفیعیان و نگاهش به مطبوعات بوشهر شوکه شدند. نگاهی که به نوعی از بالا به پایین تلقی می‌شد و نقدهای بی‌تعارف و تندش خطاب به رسانه‌های محلی استان به نحوی با واکنش شدید مدیران مسئول روبرو شد.

در ابتدای نشست شفیعیان از روابط عمومی استانداری خواست لامپ‌های داخل سالن را خاموش کرده و پرده پنجره‌ها را کنار بزنند تا جلسه با نور طبیعی روز برگزار شود. هر چند این اقدام او با اعتراض حاضران در نشست روبرو شد. اما او این اقدام را به رویه رئیس جمهور پزشکیان، نسبت داد و عنوان کرد وقتی در مصرف برق صرفه‌جویی شود استانداری نیز از این موضوع منتفع می‌شود. در عین حال رسانه می‌تواند خاموش شدن لامپ‌ها را به عنوان یک سوژه منتشر کند که برای مردم جذاب است و می‌تواند اعتماد عمومی به آن رسانه را افزایش دهد. شفیعیان با اشاره به یکی از جلسات خبری که برق رفته بود و نور کافی وجود نداشت گفت عکاسان و تصویربرداران تلاش کردند شرایط را مدیریت کنند. این ضعف‌ها را نباید حاشیه‌‌ای دانست بلکه باید نشانه‌ای از چراغ خاموش بودن شفافیت‌ ها قلمداد کرد.

این سخنان با واکنش یکی از مدیران مسئول رسانه روبرو شد. او گفت ما در استان درگیر مشکلات زیادی هستیم که روشن بودن چند لامپ اصلا در آن‌ها به چشم نمی‌آید. لطفا شأن رسانه‌های محلی را در این حد پایین نیاورید. اتفاقا ما سوژه زیاد داریم و به آن ها هم می‌پردازیم. اما صدای ما شنیده نمی‌شود. تمام مدیران عامل منطقه عسلویه تمرکز خود را روی روزنامه‌های تهران گذاشته‌اند و اجازه نمی‌دهند مطالب ما یا رسانه‌های محلی دیده و شنیده شوند. ما انتظار حمایت داریم.

اغلب مدیران مسئول رسانه‌های حاضر در این نشست، گفتمان علی‌اصغر شفیعیان را ناعادلانه دانستند. چرا که وی در این گفتمان یک طرفه به قاضی رفته است و بدون بررسی کارشناسی و دقیق محتوا مطبوعات محلی بوشهر آنان را به نقد می‌کشد. در این گفتمان شفیعیان، دریافت هرگونه یارانه دولتی و آگهی دولتی توسط رسانه‌های استان را نادرست عنوان می‌کند این در حالی است که مدیران مسئول رسانه‌ها همان طور که در نشست هم در واکنش به این دیدگاه عنوان شد اگر قرار باشد یارانه و آگهی دولتی از رسانه‌هایی که با هزینه شخصی، طی سال‌ها تلاش برای نشر، حذف شود، این روند باید نخست از رسانه‌های دولتی آغاز شود بعدا به رسانه‌های محلی بخش خصوصی ایراد وارد کرد هر چند دریافت یارانه از سوی مطبوعات در تمام کشورهای توسعه یافته معمول و جنبه حمایتی از بخش خصوصی دارد.

این مدیران رسانه‌ای معتقدند، رسانه‌های دولتی با کمترین میزان جریان‌سازی و تولید محتوا تنها با تکیه بر رانت یارانه و آگهی دولتی به فعالیت خود ادامه می‌دهند و حتی در شهرستان‌های سراسر کشور نیز دارای نمایندگی هستند. حضور روزنامه‌هایی مانند کیهان و جمهوری اسلامی و … در شهرستان‌هایی نظیر بوشهر توجیه‌پذیر نیست و عملا باعث تضعیف مطبوعات محلی بخش خصوصی شده‌اند. این رسانه‌ها نه تنها کارایی حرفه‌ای لازم را ندارند بلکه کمترین نقش را در جریان‌سازی و انعکاس دغدغه‌های مردم نیز ایفا نمی‌کنند.

یکی از مدیران مسئول به سخنان علی‌اصغر شفیعیان درباره تأکیدش بر عنوان «باج‌نیوزها» انتقاد کرد و گفت: چرا فقط می‌گویید باج‌نیوزها؟ چرا آن مدیری که به آن رسانه باج می‌دهد را از یاد می‌برید و درباره مدیران خاطی سخن نمی‌گویید؟ فقط یک طرف ماجرا را عنوان می‌کنید. خب، پس خطای آن مدیر چه می‌شود؟

یکی دیگر از مدیران مسئول نیز در واکنش به این گفته شفیعیان که رسانه‌ها فقط عکس مقامات را روی صفحه اول می‌گذارند، گفت شما نسبت به مطبوعات بوشهر اطلاع کافی ندارید. وگرنه این‌گونه سخن را نمی‌گفتید. رسانه‌هایی داریم که به‌شدت انتقادی هستند و مطالب آن‌ها انعکاس دغدغه‌های مردم است. لطفاً ابتدا اشراف کامل پیدا کنید و سپس قضاوت کنید.

سهولت در صدور مجوز رسانه از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات به اشخاص یکی دیگر از موضوعات اعتراضی مدیران رسانه‌های استان بوشهر بود. آنان معتقدند در دهه ۷۰ و ۸۰ هیات نظارت بر مطبوعات سختگیری قابل ملاحظه و بیشتری برای صدور مجوز فعالیت رسانه‌ها اعمال کرد که در حال حاضر این چارچوب رعایت نمی‌شود و شاهد حضور قارچ‌گونه رسانه‌های برخط و مکتوب بالاتر از تراز جمعیتی استان‌ها هستیم. که بیشتر این رسانه‌های مجوزدار، بلندگوی روابط عمومی سازمان‌های دولتی شده‌اند و محتوای تولیدی و جریان‌ساز ندارند

برخی رسانه‌ها نیز در این نشست درخواست حمایت قضایی دولت و رفع تبعیض رسانه‌ای را مطرح کردند.

گفتنی است هر چند معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس جمهور در پاسخ به واکنش‌های مدیران مسئول تلاش داشت عنوان کند او صرفا یک مشاور اطلاع‌رسانی است و نقشی در برطرف کردن دغدغه‌های مطبوعات محلی استان بوشهر ندارد اما همین لحن از بالا به پایینی که در ابتدای سخنانش به حاضران القا کرد موجب شد نگاه مثبت مدیران رسانه به این روزنامه‌نگار تغییر کند و امیدشان را برای طرح دغدغه‌هایشان از دست دهند و با او وارد بحث و جدل شوند. هر چند شفیعیان بعد از واکنش‌ها خطاب به حاضران، دائم اصرار می‌کرد که دچار سوتفاهم شده‌اند و اتفاقا او به نفع مطبوعات محلی سخن می‌گوید.

شاید اگر شفیعیان با این عنوان دولتی‌اش اجازه می‌داد مدیران مسئول ابتدا صحبت کنند و او بهتر در جریان اتفاقات و واقعیت‌ها قرار می‌گرفت، این تنش‌ها هم حاصل نمی‌شد که نتیجه‌اش در تاریکی سالن اجتماعات استانداری غرق شود و حواله شود به اینکه ایشان کاره‌ای نیست!

بیشتر بخوانید:

روابط عمومی‌ها کاری کرده‌اند که رسانه‌ها ناچارند صفحه اول خود را با عکس مقامات پر کنند

  • منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی