پس از اعلام ختم دادرسی، در صورت امکان دادگاه در همان جلسه، انشای رأی کرده و به اصحاب دعوا اعلام میکند. در غیر این صورت حداکثر ظرف یک هفته انشا و اعلام رأی میکند. ختم در لغت به معنای به پایان رساندن چیزی یا کاری، پایان دادن و تمام کردن بوده و دادرسی در لغت […]
ختم دادرسی مقطعی از دادرسی است. این مقطع از دادرسی طبق ماده ۲۹۵ قانون آیین دادرسی مدنی، زمانی محقق میشود که دادگاه تمامی رسیدگیها و اقدامات خود را انجام داده و برای صدور رای قاطع آمادگی داشته باشد. بر اساس این ماده، پس از اعلام ختم دادرسی در صورت امکان، دادگاه در همان جلسه انشای رأی کرده و به اصحاب دعوا اعلام میکند. در غیر این صورت حداکثر ظرف یک هفته انشا و اعلام رأی میکند. در نتیجه دادرسی در صورتی ختم (تمام) میشود که صدور رای قاطع، نه تنها مستلزم هیچ گونه رسیدگی یا اقدام دیگری نیست، بلکه نتایج اقدامات و رسیدگیهای قبلی دادگاه نیز مشخص شده و در پرونده موجود است. برای مثال نظر کارشناس واصل شده و اعتراض موجهی به آن نشده است.
پس از پایان دادرسی، قاضی مکلف است که ختم دادرسی را در پرونده قید کند. در غیر این صورت، به موجب نظامات قضایی به مجازات درجه سه (کسر حقوق) محکوم خواهد شد.
گاهی به جای عبارت ختم دادرسی عبارتهای ختم مذاکرات یا ختم رسیدگی به کار میرود و باید دانست که ختم مذاکرات الزاما همان ختم دادرسی نیست. به این دلیل که ممکن است در مقطعی نیاز به مذاکرات نباشد. اما اقداماتی همچون جلب نظر کارشناس یا استعلام از مرجعی لازم باشد که در این صورت ختم دادرسی محقق نمیشود.
اعلام ختم دادرسی
اعلام «ختم دادرسی» با مکتوب کردن این عبارت در پرونده محقق میشود، نه اینکه دادگاه به طرفین اعلام کند که میخواهد دادرسی را خاتمه دهد. هرچند پس از مکتوب شدن عبارت «ختم دادرسی» در پرونده در صورت حضور طرفین، اعلام شفاهی آن منعی ندارد؛ اما جزء تکالیف دادگاه نیست.
نکتهای که در اینجا حائز اهمیت بوده، این است که لازم نیست ختم دادرسی در وقت مقرر و در جلسه رسمی باشد، بلکه دادگاه هر زمان پرونده را تکمیل تشخیص دهد، چه در وقت دادرسی، چه وقت نظارت یا وقت فوقالعاده، امکان اعلام ختم دادرسی و صدور رای را خواهد داشت. به عنوان مثال پس از جلسه دادرسی دادگاه برای حصول استعلام ثبتی وقت نظارت تعیین کرده و پاسخ استعلام قبل از رسیدن وقت نظارت وصول شده است. دادگاه در صورت آماده بودن پرونده برای صدور رای، ختم دادرسی را اعلام و مبادرت به صدور رای میکند.
آثار ختم دادرسی
پس از اعلام ختم دادرسی، دادگاه در صورت امکان در همان جلسه انشای رای (قاطع) میکند. روشن است که مراد از «رای» و لزوم اعمال ترتیب مزبور، مختص به احکام قاطع دعواست و شامل قرارهای اعدادی نظیر قرار تحقیق محلی و غیره نمیشود. بنابراین صدور و اجرای قرارهای اعدادی قبل از ختم دادرسی نیز ممکن است.
Friday, 22 November , 2024