ضمانت عقدی است که برای ضامن مسئولیتهایی ایجاد میکند، اما در این عقد، حقوقی نیز برای وی در نظر گرفته شده است. فرشته زارعی وکیل پایه یک دادگستری درباره مسئولیت حقوقی ضامن اظهار کرد: ضمانت در لغت به معنی متعهد شدن و کسی را کفالت کردن است. گاهی افراد برای انجام برخی قراردادها یا اعمال […]
ضمانت عقدی است که برای ضامن مسئولیتهایی ایجاد میکند، اما در این عقد، حقوقی نیز برای وی در نظر گرفته شده است.
فرشته زارعی وکیل پایه یک دادگستری درباره مسئولیت حقوقی ضامن اظهار کرد: ضمانت در لغت به معنی متعهد شدن و کسی را کفالت کردن است. گاهی افراد برای انجام برخی قراردادها یا اعمال حقوقی نیاز به ضامن دارند؛ مانند زمانی که فرد از بانک، وامی دریافت میکند.
وی ادامه داد: علت لزوم وجود ضامن در این نوع قراردادها، به این موضوع برمیگردد که شخص یا برای مثال بانک از بازگشت پول خود اطمینان ندارد. لذا از فرد دیگری خواسته میشود که ضمانت فرد قرض گیرنده را قبول کند و تعهد دهد در صورتی که این شخص پول را بازنگرداند، خودش بدهی را بپردازد.
زارعی در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران تصریح کرد: تعریف حقوقی ضمانت این است که شخصی عهده دار کار یا مالی شود که بر گردن (عهده) فرد دیگر است؛ ضامن باید فردی معتبر و دارای اهلیت باشد. ضمانت ممکن است نقل ذمه به ذمه یا ضم ذمه به ذمه باشد. در نقل ذمه به ذمه که بیشتر در حقوق مدنی مطرح است، ما از طلبکار اصلی فارغ میشویم و برای وصول طلب فقط میتوانیم به ضامن شخص مراجعه کنیم.
وی بیان کرد: اما در بحث ضم ذمه به ذمه که نوعی از ضمانت است، طلبکار برای گرفتن طلب خویش حق مراجعه به ضامن و خود شخص را دارد. شخصی که ضامن است چه ضامن اول باشد، چه ضامن دوم نسبت به پرداخت کل مبلغ بدهی مسئولیت دارد. برای مثال در مورد بازپرداخت تسهیلات بانکی، بانک برای گرفتن طلب خود میتواند به هر کدام از ضامنها یا طلبکار اصلی مراجعه کند، اما معمولا مراجعه به ضامن زمانی اتفاق میافتد که طلبکار اصلی دینش را نپردازد.
این وکیل دادگستری گفت: حال در فرضی که طلبکار بدهی خود را پرداخت نکرده و ضامن مجبور به تسویه بدهی شده باشد، حقوقی برای ضامن مطرح میشود و ضامن میتواند پس از پرداخت بدهی به طرفیت (علیه) طلبکار اصلی که از او ضمانت کرده است، دادخواستی تنظیم کرده و مبلغ پرداختشده را از او پس بگیرد. این دعوا باید با عنوان مطالبه طلب اقامه شود. مبالغ زیر ۵۰ میلیون تومان در صلاحیت شورای حل اختلاف و دعاوی مربوط به وجوه بالاتر از ۵۰ میلیون تومان، در صلاحیت دادگاه حقوقی است.
زارعی تصریح کرد: با توجه به اینکه هر کدام از ضامنها به موجب عقد ضمان و ماهیت آن به تنهایی مسئولیت پرداخت کل بدهی را بر عهده گرفتند، حقی نسبت به شکایت از یکدیگر ندارند. یعنی ضامن اول که مجبور به پراخت بدهی شده است، نمیتواند ضامن دوم را ملزم به پرداخت نیمی از بدهی و … کرده یا بگوید با وجود ضامن دیگر، من مبلغ بدهی را نمیپردازم.
- منبع خبر : روزنامه حمایت
https://daadvarzi.ir/?p=3598
Friday, 22 November , 2024