قانون حمایت از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، شرایط قانونی خاصی را برای اعطای سرپرستی و پذیرش فرزندخواندگی در نظر گرفته است. زن و شوهرهایی که بعد از ازدواج و گذشت پنج سال از زندگی مشترک نتوانند صاحب فرزند شوند یا دختران و زنان مجرد بالای سی سال که شرایط لازم را داشته باشند، میتوانند […]
چه کسانی میتوانند تقاضای فرزندخواندگی کنند؟
بر اساس تعریفی که سازمان بهزیستی کشور ارائه داده، «فرزندخواندگی عبارت است از اعطای سرپرستی کودکان بدون سرپرست شناختهشده تحت سرپرستی سازمان بهزیستی به خانواده های متقاضی که واجد شرایط قانون جاری حمایت از کودکان بی سرپرست باشند.» سوالی که در اینجا مطرح میشود، آن است که چه کسانی میتوانند تقاضای فرزندخواندگی کنند؟ بر اساس ماده ۵ قانون حمایت از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، «افراد زیر میتوانند سرپرستی کودکان و نوجوانان مشمول این قانون را از سازمان درخواست کنند:
الف) زن و شوهری که پنج سال از تاریخ ازدواج آنان گذشته باشد و از این ازدواج صاحب فرزند نشده باشند، مشروط به اینکه حداقل یکی از آنان بیش از سی سال سن داشته باشد .
ب) زن و شوهر دارای فرزند مشروط بر اینکه حداقل یکی از آنان بیش از سی سال سن داشته باشد .
ج) دختران و زنان بدون شوهر، در صورتی که حداقل سی سال سن داشته باشند، منحصرا حق سرپرستی اناث را خواهند داشت».
البته اگر پزشکی قانونی تشخیص دهد که امکان بچه دار شدن برای زوجی وجود ندارد، شرط پنج سال اعمال نخواهد شد .
مواردی که در بالا ذکر کردیم، برای اخذ فرزندخواندگی بر یکدیگر اولویت دارند.
به این معنا که زن و شوهری که بچه دار نمیشوند، بر زن و شوهر دارای فرزند و زن و شوهر دارای فرزند، بر زنان و دختران بدون شوهر، برای دریافت فرزندخوانده ارجحیت دارند .
کودکانی که میتوانند تحت سرپرستی قرار گیرند
بر اساس ماده ۷ قانون حمایت از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، «سپردن سرپرستی افراد موضوع این قانون در صورتی مجاز است که دارای یکی از شرایط ذیل باشند :
الف) امکان شناخت هیچ یک از پدر، مادر و جد پدری آنان وجود نداشته باشد
.ب) پدر، مادر، جد پدری و وصی منصوب از سوی ولی قهری آنان در قید حیات نباشند .
ج) افرادی که سرپرستی آنان به موجب حکم مراجع صلاحیتدار به سازمان بهزیستی سپرده شده و تا زمان دو سال از تاریخ سپردن آنان به این سازمان، پدر یا مادر یا جد پدری و وصی منصوب از سوی ولی قهری برای سرپرستی آنان مراجعه نکرده باشند .
د) هیچ یک از پدر، مادر و جد پدری آنان و وصی منصوب از سوی ولی قهری، صلاحیت سرپرستی را نداشته باشند و به تشخیص دادگاه صالح، این امر حتی با ضم امین یا ناظر نیز حاصل نشود».
بنابراین به طور خلاصه یاید گفت، کودکانی که والدین و پدربزرگ آنها شناخته شده نبوده یا در قید حیات نیستند. همچنین کودکانی که بیش از دو سال از سپردن آنها به بهزیستی گذشته باشد و کسی برای بردن آنها مراجعه نکرده باشد، می توانند تحت سرپرستی قرار بگیرند
شرایط قانونی پذیرش فرزند خواندگی
قطعا خانواده ها و کسانی که میخواهند عهده دار سرپرستی کودکی شوند، باید شرایط خاص اخذ فرزندخواندگی را دارا بوده و چه به لحاظ سلامت جسمی و روحی و چه به لحاظ تمکن مالی، باید وضعیت قابل قبولی داشته باشند.
- منبع خبر : روزنامه حمایت
Wednesday, 1 January , 2025