این روزها در رسانه عبارت «کفالت سیاسی» به عنوان یک اصطلاح تازه به چشم می خورد، برای کفالت سیاسی در مفهوم مورد نظر رسانه ها در ادبیات حقوقی ایران معادلی نمی توان یافت. کفالت سیاسی اصطلاح حقوقی «کفالت سیاسی» به برنامه ای در کشور آلمان مربوط می شود که در سال ۲۰۰۳ به درخواست دولت […]

کفالت سیاسی

اصطلاح حقوقی «کفالت سیاسی» به برنامه ای در کشور آلمان مربوط می شود که در سال ۲۰۰۳ به درخواست دولت توسط کمیسیون حقوق بشر پارلمان آلمان (Bundestag) تهیه شده است.

این برنامه ابتدا با عنوان «حمایت نماینده ها از نماینده های دیگر» و با هدف حمایت سیاسی نمایندگان مجلس آلمان از نمایندگان کشورهای دیگر که به دلایل مربوط به انجام وظایف نمایندگی شان تحت فشار یا تعقیب ناروا قرار می گیرند تهیه شده بود.

با این حال بعدا این برنامه و دامنه کاربرد اصطلاح کفالت سیاسی توسعه پیدا کرد و شامل حمایت از فعالان اجتماعی و سیاسی، هنرمندان و سایر اشخاصی که در کشورهای دیگر تحت تعقیب یا فشار ناروا قرار گرفته اند یا زندانی شده اند شد.

تاکنون حدود ۱۰۵ نماینده مجلس آلمان در این برنامه شرکت کرده اند که عمدتا از حزب سوسیال دموکرات و حزب سبز آلمان بوده اند.

اقدامات کفیل سیاسی

اقدامات کفیل سیاسی برای فرد مکفول له بیشتر جنبه نمادین و تبلیغاتی دارد، نماینده ای که کفیل سیاسی شده است، تلاش می کند تا از طریق رسانه ها یا شبکه های اجتماعی یا تماس مستقیم با دولت آلمان یا دولت متبوع فرد مکفول له درباره وضعیت او آگاهی رسانی و به او کمک کند.

به طور کلی در موضوعات حقوق بین المللی، ضمانت اجرای مستقیم مشابه ضمانت اجراهای حقوق داخلی متصور نیست و ضمانت اجراها می توانند شامل فشار از طریق رسانه ها و افکار عمومی در جهت اجبار دولت ها به رعایت عرف های بین المللی برای پرهیز از مخدوش شدن اعتبار بین المللی شان باشند.

اتهامات حقوق بشری دولت های غربی

در جریان حوادث اخیر ایران، برخی نمایندگان مجلس آلمان و حتی نمایندگان پارلمان های برخی کشورهای دیگر اروپایی اعلام کردند که کفالت سیاسی برخی متهمان دستگیر شده را بر عهده گرفته اند.

کشورهای غربی در سال های اخیر و مخصوصا پس از حوادث مربوط به بعد از درگذشت مهسا امینی جمهوری اسلامی ایران را متهم به نقض حقوق بشر می کنند، با این حال جمهوری اسلامی همواره با رد این ادعاها به سیاسی بودن انگیزه کشورهای غربی تاکید می کند.

  • منبع خبر : وکلاپرس