پایگاه خبری دادورزی: رئیس کمیسیون آموزشی کانون وکلای دادگستری بوشهر گفت: ما معتقدیم وقتی رای داور در دادگاه مورد اعتراض قرار می گیرد، باید تایید شود نه اینکه نقض شود. چرا که هر چه جریان نقض آرای داوری گسترده تر باشد. نشان می دهد در حوزه ی داوری کار نکردیم. دکتر سیروس شهریاری روز دوشنبه […]
پایگاه خبری دادورزی: رئیس کمیسیون آموزشی کانون وکلای دادگستری بوشهر گفت: ما معتقدیم وقتی رای داور در دادگاه مورد اعتراض قرار می گیرد، باید تایید شود نه اینکه نقض شود. چرا که هر چه جریان نقض آرای داوری گسترده تر باشد. نشان می دهد در حوزه ی داوری کار نکردیم.
دکتر سیروس شهریاری روز دوشنبه ۱۴ دی ماه در همایش آموزشی با موضوع مباحث کاربردی حقوق داوری که در سالن کنفرانس اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر برگزار شد، در جمع وکلا، اساتید و فارغ التحصیلان حقوق با تاکید بر اینکه “موضوع داوری، رقیب جدی دادرسی به ویژه در کشورهای پیشرفته است، افزود: به نظر می رسد داوری نه تنها از موارد توسعه ی قضایی در یک کشور خواهد بود، بلکه نماد تمدن و فرهنگ مردم نیز است چرا که مردم در این نهاد حقوقی به اشخاص خصوصی به عنوان داور اعتماد می کنند تا دعاوی آن ها را بین خودشان حل و فصل کند.
شهریاری گفت: وقتی رای داور در روند داوری خودش صادر شد، نوبت به اجرا و اعتراض می رسد. و وکلایی که به جریان داوری و قواعدش مسلط هستند، می توانند آرا داوری و حتی موسسات معتبر داوری را به چالش بکشند. در این جاست که نقش وکلا حتی در روند اعتراض و اجرای رای داوری بسیار پررنگ است.
این وکیل دادگستری با اشاره به اینکه پیگیری موضوع داوری همواره مورد تاکید وی هم در کمیسیون آموزش کانون وکلای بوشهر و هم در روند تحصیلاتی و دانشگاهی بوده است، افزود: ما وکلا بیشترین ارتباط را با روند داوری از ابتدا تا انتهای تنظیم قرارداد داریم. و اصولا بهترین قرارداد داوری، قراردادی است که از سوی وکلا تنظیم شود.
شهریاری با بیان اینکه “برای تنظیم قراردادی که حاوی شرط داوری است یک وکیل و حقوق دان می داند شرط داوری باید چه شرایطی داشته باشد، افزود: شرایط صحت معامله، تعیین موضوع اختلاف، حدود اختیارات داور و به طور کلی شرط داوری جزئیاتی دارد که دانستن آن شرایط ضروری است و به طور حتم این دانش در اختیار جامعه ی وکلاست.
دبیر علمی همایش با تاکید بر نقش وکلا در شناخت تقصیر شرط داوری یا صحت و بطلان قرارداد، گفت: در موارد مختلفی ما موضوعی را به طور کلی خارج از حدود اختیارات داور یا خارج از شرط داوری می دانیم. و همین باعث می شود رای داور اگر هم صادر شده باشد از موجبات بطلان باشد. همچنین در دعاوی که در دادگستری مطرح است اگر طرفین اختلاف، خودشان هم شرط داوری کرده باشند. از طریق محکمه، داور تعیین می شود.
شهریاری با اشاره به اینکه “بیشتر محاکم نظرشان این است که داور از بین وکلا باشد، اضافه کرد: در اینجا نقش وکلای مسلط به حوزه ی داوری بسیار خودش را نشان می دهد. در روند داوری اگر وکیل به عنوان داور انتخاب شد که معمولا هم وکلا انتخاب می شوند و این موضوع در قراردادهای عادی که اخیرا مردم منعقد می کنند و وکیل را به عنوان داور انتخاب می نمایند، دیده می شود؛ توقع می رود که وکلا آراء داوری شان حاوی تمامی ویژه گی های یک رای جامع و مانع باشد و همچنین توقع می رود که آیین داوری از سوی وکلا به نحو احسن رعایت شود.
وی با تاکید بر اینکه داوری تابع تشریفات آیین دادرسی مدنی نیست. ولی تابع اصول و قواعد داوری است، افزود: داوری تابع اصول اصلی مثل اصل تناظر، اصل بی طرفی، اصل استقلال و سایر مواردی است که بر داوری حاکم است و به طور قطع اگر رای داوری مورد مناقشه قرار گیرد و به ویژه وقتی که دعوای بطلان یا ابطال رای داور در دادگاه مطرح می شود و صادر کننده رای نیز وکیل باشد یک قضاوتی هم از شخصیت و سواد وکیل در محکمه صورت می گیرد.
گفتنی است در این همایش علمی تخصصی که از ساعت نه و سی دقیقه تا یک و سی دقیقه ظهر ادامه داشت سه بحث مفصل با محوریت موضوعی داوری از جمله ۱ـ شرط داوری و قرارداد داوری، ۲ـ ابطال رای داور.۳ـ دعاوی اصل ۱۳۹ قانون اساسی و اینکه چه دعاوی داوری پذیر هستند یا نیستند؟ به ترتیب از سوی دکتر بهنام حبیبی درگاه، دکتر رضا خشنودی و دکتر رضا نجفلو مهمانان و سخنرانان این نشست مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
- منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی
Friday, 22 November , 2024