نظر مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۶۴۶ مورخ ۱۴۰۰/۱۲/۱۷ اداره کل حقوقی قوه قضائیه استعلام : خرید اینترنتی از سایت اینترنتی که فاقد نماد اعتماد الکترونیکی میباشد مسئولین سایت از ایفای تعهد در قبال تحویل کالا یا عودت وجه خودداری نمایند موضوع مشمول مواد ۳۹ و ۷۰ قانون تجارت الکترونیک می باشد یا خیر؟ چنانچه خرید از کانال های تلگرامی اینستاگرامی […]

نظر مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۶۴۶ مورخ ۱۴۰۰/۱۲/۱۷ اداره کل حقوقی قوه قضائیه

استعلام :

خرید اینترنتی از سایت اینترنتی که فاقد نماد اعتماد الکترونیکی میباشد مسئولین سایت از ایفای تعهد در قبال تحویل کالا یا عودت وجه خودداری نمایند موضوع مشمول مواد ۳۹ و ۷۰ قانون تجارت الکترونیک می باشد یا خیر؟ چنانچه خرید از کانال های تلگرامی اینستاگرامی باشد چطور؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :

اولاً، شمول ضمانت اجرای مذکور در ماده ۷۰ قانون تجارت الکترونیکی مصوب ۱۳۸۲ بر رفتار ارتکابی، منوط به آن است که بر شخص مرتکب عنوان تأمین کننده اطلاق شود. منظور از «تأمین کننده» مقرر در ماده ۷۰ ناظر بر ماده ۳۹ این قانون با توجه به بند «ع» ماده ۲ قانون یاد شده، شخصی است که بنا به اهلیت تجاری، صنفی یا حرفه ای فعالیت می کند. تعریف فوق شامل اشخاصی است که به موجب مواد ۱ و ۲۰ قانون تجارت مصوب ۱۳۱۱، تاجر محسوب و یا برابر ماده ۲ قانون نظام صنفی مصوب ۱۳۸۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی، فرد صنفی تلقی می شوند. فرد صنفی برابر ماده ۲ یاد شده، هر شخصی اعم از حقیقی و حقوقی است که به عنوان پیشه ور و صاحب حرفه و شغل آزاد فعالیت می کند. حرفه عرفاً نوعی شغل است که مبتنی بر دانش و مهارت های فکری و تخصصی است و هدف آن ارائه خدمات و مشاوره به دیگران در مقابل دستمزد است و صاحب حرفه شخصی است که در چنین مشاغلی فعالیت می کند؛ بنابراین اشخاصی که دارای چنین ظرفیت و توانایی هستند، تأمین کننده محسوب می شوند.

ثانیاً، تشخیص شمول یا عدم شمول عنوان تأمین کننده مقرر در بند «ع» ماده ۲ قانون صدر الذکر بر شخصی که خود را تأمین کننده معرفی (در فرض سؤال بر مسؤلان سایت اینترنتی و یا کانال های تلگرامی و یا صفحات اینستاگرامی) و خریدار به همین اعتبار از وی خرید اینترنتی می کند ، با مقام قضایی رسیدگی کننده است و صرف نداشتن نماد اعتماد الکترونیکی به گونه ای که در فرض سؤال آمده است، مؤثر در مقام نیست.

  • منبع خبر : پایگاه خبری اختبار