الهام بهروزی انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی داخلی کشور است که ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد. در این میان، آنچه به اهمیت این رویداد دامن میزند، مشارکت مردم در این انتخابات و رای دادن است که یکی از مولفههای اساسی رفتار سیاسی شهروندان قلمداد میشود. بیشک برای ترغیب […]
الهام بهروزی
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی داخلی کشور است که ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد. در این میان، آنچه به اهمیت این رویداد دامن میزند، مشارکت مردم در این انتخابات و رای دادن است که یکی از مولفههای اساسی رفتار سیاسی شهروندان قلمداد میشود.
بیشک برای ترغیب و مشارکت حداکثری مردم در این رویداد، رسانهها نقش شگرفی را از طریق تولید محتوای بدون حب و بغض و مناسب، روشنگری و بازشناسی عوامل موثر در رفتار رایدهی و تبیین دانش و بینش و برنامههای جدی نامزدهای انتخاباتی بهشکل صحیح ایفا کنند. بدیهی است ساختارهای قومی قبیلهای و حضور نخبگان در انتخابات و گفتمان مردمسالاری دینی از جمله عواملی هستند که نقش بسزایی را در میزان استقبال مردم از صندوقهای رای بازی میکنند.
حال با توجه به این موارد، برای استقبال حداکثری مردم در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باید چکار کرد که بنا به نظر اغلب آنها، بیشتر افراد تائیدصلاحیت شده از یک جناح سیاسی خاص که منصوب به جناح فکری و سیاسی دولت کنونی است و از دیگر جناحها و حزبهای سیاسی افراد انگشتشمار و کمتر شناختهشدهای موفق شدهاند از فیلتر شورای نگهبان برای ورود به این عرصه رقابتی عبور کنند! بهویژه در مناطقی مانند استان بوشهر که احزاب سیاسی متعددی دارد.
در این استان تا لحظه نگارش این گزارش، ۱۴۵ نفر تائید صلاحیت شدهاند که اینک در حال آماده شدن برای ورود به کارزار انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی هستند. در این میان، برخی از صاحبنظران با بررسی رزومه نامزدهای کنونی و ساختار قومی قبیلهای رایدهی در حوزههای چهارگانه انتخاباتی استان پیشبینی میکنند که در حوزههای مذکور، نمایندگان کنونی این شهرستانها به نسبت دیگر نامزدها بخت بیشتری برای رایآوری دارند! حال باید دید که در روزهای پیش رو با معرفی بیشتر نامزدهای تازهنفس چه سرنوشتی برای چهار منطقه انتخابی استان بوشهر رقم میخورد! هرچند با توجه به سابقه رایدهی سلیقهای و قبیلهای اهالی استان در دورههای قبل، این دیدگاه نمیتواند بیراه باشد ولی با وجود این، احتمال هر تغییری هم در انتخابات پیشرو میرود.
طبیعی است بهمنظور ایجاد یک بستر اصولی و نرمال برای برگزاری انتخاباتی بدون حاشیه از میان نامزدهای موجود، رسانهها اعم از مکتوب، دیداری و شنیداری رسالت مهم و بزرگی برعهده دارند که در این راستا، با برنامهریزیهایی که از سوی ستاد انتخابات استان بوشهر در تعامل با رسانههای بومی و مرکز صدا و سیمای بوشهر صورت گرفته است، در ایام پیش از انتخابات و همزمان، نامزدها در حوزههای چهارگانه با حضور در برنامههای تلویزیونی و مطبوعاتی به تبیین و معرفی اهداف و برنامههای خود برای ورود به مجلس شورای اسلامی، قانونگذاری و دفاع از حقوق مردم شهرستانهای مذکور و رسیدگی به مسائل و مشکلات روز این منطقه میپردازند.
افزون بر این، ستاد انتخابات استان بوشهر برای تبیین و مشارکت حداکثری مردم در انتخابات پیشرو، از تبلیغات محیطی بازنمانده و تمام پیشبینیهای لازم را در این زمینه انجام داده است که در این میان، رئیس ستاد انتخابات استان بوشهر در تازهترین نشست شورای فرهنگ عمومی استان که ظهر دوشنبه، ۹ بهمن برگزار شد، گفت: تبلیغات محیطی در راستای تبیین و مشارکت در انتخابات به نحوه شایسته و مطلبی در سطح شهر و روستاهای استان انجام شده است.
اکبر پورات ادامه داد: همچنین نشستهایی با نخبگان، جوانان، بانوان و نمایندگان سایر اقشار در سطح شهرستانها و استان در راستای تبیین انتخابات و کمک به برگزاری انتخاباتی باشکوه برگزار کردهایم. وی با بیان اینکه فرایندهای انتخابات در کلیه مراحل در استان بوشهر زودتر از تقویم اجرایی و با کیفیت مطلوب اجرایی و دنبال شده است، یادآور شد: در یک ماه باقیمانده با سرعت و دقت بیشتری موضوع جلسات انتخابات را دنبال خواهیم کرد و تاکنون نیز بیش از ۲۰ جلسه ستاد انتخابات استان برگزار شدهاست.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر یادآور شد: همچنین شبکههای تلویزیونی در چهار حوزه انتخابیه امروز در استان بوشهر افتتاح شد و بهزودی همایش انتخابات با موضوع مشارکت حداکثری با همکاری دستگاههای اجرایی استان برگزار خواهیمکرد.
بیشک برگزاری برنامههای مختلف تلویزیونی و گفتوگوهای مطبوعاتی با محوریت انتخابات، مسیر را برای بازشناسی نامزدهای کمترشناختهشده و همچنین به چالش کشیدن چهار نماینده کنونی استان در مجلس شورای اسلامی هموار میکند و مردم و رایدهندگان با تامل در این گفتوگو و برنامهها بهشکل مطمئنتر و دقیقتری میتوانند ورای نگاهها و انتخابهای احساسی و قبیلهای، فرد اصلح را انتخاب و راهی خانه ملت کنند. البته بهشرطی که در برنامههای مذکور به نامزدها بهطور عادلانه نگاه شود و فرصت ارائه و معرفی خود و برنامههایشان داده شد. در همین گفتوگوها، توانمندی این افراد در مطالبهگری و دانش و آگاهی و دغدغهمندی آنها نسبت به مسائل و معضلات و خواستههای جوامع هدفشان آشکار میشود.
در این زمینه یک شهروند بوشهری به بامداد جنوب گفت: انتخابات مجلس شورای اسلامی همیشه انتخابی مهمی بوده اما متاسفانه اغلب ما با سهلانگاری از کنار آن عبور میکنیم؛ حالا یا پای صندوق رای نمیرویم یا رای سفید و ممتنع میدهیم. این مساله شاید در نگاه اول، مهم جلوه نکند ولی وقتی نمایندگان سهمخواه و بدون درایت راهی مجلس میشوند، تازه متوجه میشویم که چه بدی در حق خود و دیگر همشهریهایمان کردهایم.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه البته مردم هم حق دارند که رای سفید بیندازند، افزود: چون از جناح فکری یا سیاسی موردنظر آنها یا فردی تائید صلاحیت نمیشود یا فردی هم که تائید میشود، نیروی زبدهای نیست. متاسفانه در هر دوره، افراد نخبه بیشتری از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت میشوند! این در حالی است که بیشتر این افراد در خود نظام و ادارات دولتی پستهای مهمی داشتهاند ولی در مرحله تائید صلاحیت بهدلایل نامعلومی رد صلاحیت میشوند. خب، این موضوع به خودی خودی برای قهر قشر قابلتوجهی از جامعه با صندوق رای کفایت میکند.
این شهروند که معلم بازنشسته است، با تاکید بر اینکه با همه اینها ولی ما باید رای بدهیم حتی اگر رایمان سفید باشد، ادامه داد: نتیجه قهر ما با صندوقها موجب یکهتازی و قدرتگرفتن افراد بیدرایت و نالایق شده است. الان رسانهها باید به میدان بیایند و در بازشناسی نامزدها بیش از اینکه به جیب خود فکر کنند، به «شعور مردم» احترام بگذارند و کارنامههای این افراد را در چهار حوزه انتخاباتی معرفی کنند. قطعا با این کار، حتی بخشی از قشر قهرکرده با صندوق رای هم با شناخت بهتر نامزدها چه بسا در این دوره بیایند رای بدهند. درست است عموم نامزدها به جناح فکری خاصی هستند ولی میتوان از بین آنها یک نماینده مردمی و صاحبدانش و بادغدغه را انتخاب کرد.
وی در پاسخ به این سوال که رسانهها نظیر تلویزیون و نشریات و سایتهای خبری چگونه میتوانند در جذب حداکثری مردم به انتخابات نقشآفرینی کنند، گفت: پاسخ روشن است. با شناخت و درک مخاطب و نیاز و چالشهای پیش رو جامعه امروز به طرح سوالات از نامزدها اقدام کنند. در برنامهسازی و تولید محتوا صرفا به بعد اقتصادی کار خود نگاه نکنند و دغدغه آنها واقعا این باشد که این فرد را چالش بکشند و مصاحبهکننده در گفتوگو منفعل نباشد و این افراد را با سوالهای بنیادی و واقعگرا و مردمی به پاسخگویی بکشاند. برای مثال، نمایندگان حاضر استان را در مجلس حتما و حتما به خاطر کارهای نکرده و ناتوانیهایشان در تصمیمگیریها در طول این چهار سال زیر سوال ببرند، چون از میان چهار نماینده کنونی استان، فقط یک نماینده است که کارنامه قابلقبولی دارد.
به عقیده این شهروند، متاسفانه سه نماینده دیگر نه تنها کار شاقی نکردهاند؛ بلکه کمکاری آنها باعث تشدید مشکلات حوزههای انتخابی آنها شده است و در این میان، رسانه که نه ولی برخی از نارسانهها متملقانه برای کارهای نکرده این آقایان بارها تیترهای دروغین زدهاند. از اینرو، رسانههای راستین و مردمپسند در این دوره میتوانند با روشنگری و به چالش کشیدن نامزدهای انتخابی شور لازم را برای حضور مردم در انتخابات ایجاد کنند.
شهروند دیگری هم در این باره به بامداد جنوب گفت: انتخابات پیشرو، انتخابات سرنوشتسازی است؛ چراکه تحت تاثیر ناآرامیهای یک سال اخیر در کشور و تورم و بحران اقتصادی، مردم از هر نظر تحت فشار هستند و امید دارند که به آرامش برسند و کسی بیاید که حرف آنها را بشنود و از زبان آنها حرف بزند. آنها دنبال کسی هستند که از جنس خودشان باشد که فقر را بشناسد. به عدالت باور داشته باشد و مشکلات و منافع مردم را بر منافع خود و یک سری جناحهای سیاسی و افراد بانفوذ ترجیح بدهد. در یک کلام، به تمام معنا نماینده مردم و مدافع حقوق و جان و مال آنها باشد.
وی با تاکید بر اینکه من در دوره قبل در انتخابات شرکت نکردم ولی امسال با توجه به شرایط و ضعیف بودن نماینده فعلی در حوزه انتخابیمان پای صندوق میآیم تا از میان نامزدها، فرد اصلح و مردمیتر را انتخاب کنم، افزود: امسال رسانه میتواند با حذف گفتوگوهای تشریفاتی و با روی آوردن به گفتوگوهای مطالبهگرانه هم عیار چهار نماینده فعلی و هم نامزدهای جوان و تازهنفس را به مردم بشناساند.
این بانو که در دانشگاه تدریس میکند، با اشاره به لزوم گسترش برنامههای هدفمند و تخصصی با محوریت انتخابات و چگونگی انتخاب فرد اصلح هم در تلویزیون و هم در رسانههای مکتوب و برخط گفت: این برنامهها باید با نگاهی بهدور از رپرتاژهای خبری تولید شود و سوالاتی که در آن طرح میشود باید سوالاتی هوشمندانه، مطالبهگرانه و مردممدارانه باشد، چراکه مردم برای گرانیها و وضع قوانین عجیبی که اخیرا از سوی نمایندگانشان در مجلس صورت گرفته، هم معترضند و هم سوال دارند. بنابراین نمایندگان کنونی باید و موظفند که مستند به این سوالات پاسخ بدهند.
وی یادآور شد: همچنین در گفتوگو با افرادی که مردم تنها یک نام از آنها شنیدهاند و اکنون بهعنوان نامزد تائید صلاحیت شدهاند، باید سوالات بهگونهای طراحی شود تا مردم با بیان و دانش، شعور، داشتهها و برنامهها و تحصیلات این افراد آشنا شوند. به عبارت بهتر، رسانهها در این دوره حساس تاریخی که کشور از هر جهتی زیر ذرهبین قرار گرفته و برخی از تصمیمگیریها آن را به سمت دوقطبیشدن و تودهای شدن سوق داده، ساخت برنامههایی که بصیرت و نگرش سیاسی مردم را ارتقا میدهد، ضروری است. باید زمینه برای اعتمادسازی مردم به بهترین شکل فراهم شود تا انتخابات پرشوری برگزار شود.
- منبع خبر : روزنامه بامدادجنوب
Friday, 22 November , 2024