دادورزی ـ راضیه عقیلی مهر: نشست هم اندیشی و پرسش و پاسخ وکلای کانون وکلای دادگستری استان بوشهر با رئیس کل دادگستری استان بوشهر عصر یکشنبه ۱۴ مرداد ماه با حضور اعضای هیئت مدیره و جمعی از وکلای کانون با مقامات قضایی استان در سالن کنفرانس کانون امام خمینی برگزار شد. این نشست با هدف […]

دادورزی ـ راضیه عقیلی مهر: نشست هم اندیشی و پرسش و پاسخ وکلای کانون وکلای دادگستری استان بوشهر با رئیس کل دادگستری استان بوشهر عصر یکشنبه ۱۴ مرداد ماه با حضور اعضای هیئت مدیره و جمعی از وکلای کانون با مقامات قضایی استان در سالن کنفرانس کانون امام خمینی برگزار شد.

این نشست با هدف طرح پیشنهادات، انتقادات و راهکار در راستای تحول قضایی و توسعه خدمات وکالت و بیان دغدغه مندی وکلا در محاکم قضایی استان بوشهر برگزار شد.

سیروس شهریاری: سند تحول قضایی منبع ما برای بهبود وضعیت دادگاه و خدمات وکالتی است

رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر به بازخورد برگزاری این نشست در فضای مجازی از نگاه جامعه وکلای سایر استان ها اشاره کرد و آن را «بسیار مثبت» عنوان نمود و گفت: اینکه در استان بوشهر اعضای هیئت مدیره و وکلای آن می توانند به شکل مستقیم با مجموعه مدیریتی دادگستری به گفت و گو در مورد مشکلات و مسائل شان بپردازند بازخورد بسیار خوبی از نگاه اعضای سایر کانون های سراسر کشور داشت.

سیروس شهریاری ضمن تاکید بر این که ادامه این رویه در استان بوشهر می تواند نوعی الگوسازی برای دیگر کانون های کشور و مجموعه دادگستری ها باشد، گفت: تشکیل جلساتی به این شکل از زمانی که دکتر مهرانگیز به عنوان رئیس کل دادگستری حضور یافته، رقم خورده است. ایشان باعث شدند چهره اجتماعی دادگستری را به عینه لمس کنیم و مسائل اجتماعی و مباحثی که دغدغه مردم است با مدیریت و تعامل خوب ایشان نمود و پیگیری شود.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر اظهار داشت: برای وضعیت دادگاه ها و بهبود خدمات وکالت، بهترین منبعی که در اختیار داریم همان سند تحول قضایی است. در این سند نیازی نیست خلاقیت ذهنی به خرج دهید. اگر این سند را سر لوحه قرار دهیم، پیشرفت خوبی را در دادگستری ها شاهد خواهیم بود.

شهریاری در ادامه بیاناتش پیشنهاد داد: ای کاش یک تیم پژوهشی متشکل از اعضای کانون وکلا، مرکز وکلا، اساتید دانشگاه و اعضای محترم دادگستری تشکیل می شد با عنوان «کمیته پژوهشی سند تحول» و به شکل ماهانه جلسه ای برگزار می کرد برای بررسی امور عدول شده از مقررات سند تحول یا پیشرفت های به کارگیری این سند در محاکم و عنوان نواقصات سپس گزارشی از آن تهیه می شد و نتایج این گزارش به دادگاه ها، کانون وکلا، دانشگاه و دانشجویان ابلاغ می شد. یا حتی به شکل یک نشریه این نتایج را منتشر کنیم. این امور حداقلی است، برای توسعه خدمات قضایی و اهمیت آن در استان.

این وکیل دادگستری با اشاره به اهمیت برگزاری این نشست به ماهیت «خوب» آن تاکید کرد و گفت: امیدوارم در آینده هم اتفاق بیافتد و این رویه مرسوم شود. حتی خود مدیرکل، نماینده ای تعیین کند که ما وکلای کانون و مرکز در مجموعه دادگستری بتوانیم در مورد مسائل صنفی به شکلی دقیق مطرح و گفت و گو کنیم.

شهریاری افزود: بیش از ۸۰ درصد وکلای ما در کانون تحصیلات عالیه دارند. بسیاری از آن ها استاد دانشگاه و اهل پژوهش هستند. که سرمایه گرانی است. و خوب است مجموعه دادگستری از این ظرفیت بهره مند شود.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر با تاکید بر ارائه خدمات کانون به نهادهای حمایتی و افراد کم برخوردار در قالب وکالت معاضدتی و تسخیری اظهار داشت: با اینکه تعداد وکلا ۸۵۰ نفر و کارآموزان مان ۲۵۰ نفر است و تعیین کننده برای ارائه خدمات حقوقی به مردم است. البته مسائلی چون نقل و انتقالات وکلا باعث می شود نتوانیم اعداد و ارقام دقیقی ارائه دهیم. ولی از حیث معاضدت و همکاری با مردم کانون وکلای دادگستری استان بوشهر در کنار سازمان های حمایتی چون بهزیستی، کمیته امداد و دیگر نهادهای مردمی ایستاده است و به دیده منت می پذیرد.

 مهدی بنه گزی: درصد بیشتری از حرفه وکالت تجربه است

نائب رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر ضمن گلایه از عدم استقبال اعضای کانون برای حضور در این نشست گفت: به نظرم ما فقط منتقدین فضای مجازی هستیم! و ایرادات را فقط در این فضا عنوان می کنیم. ولی زمان عمل و حضور که می شود متاسفانه استقبال نمی کنیم.

مهدی بنه گزی با اشاره به همراهی رئیس کل دادگستری استان بوشهر جهت رفع مشکلات جامعه وکلا در دستگاه قضا، گفت: همواره دکتر مهرانگیز همراه و یار کانون وکلا در همه موارد هستند. هر دغدغه ای را که ما به عنوان ایراد وارد می کردیم، ایشان در همان وقت دستور مقتضی صادر می کرد. در این فرصت موارد و دغدغه مندی هایی را به نمایندگی از اعضای کانون وکلا مطرح می کنم و امیدوارم با سیاست ها و مدیریت رئیس کل مورد توجه و راهکارهایی را پیش رو قرار دهند.

بنه گزی با اشاره به این که یکی از وظایف کانون وکلای دادگستری، همواره آموزش وکلا و کارآموزان است،اظهار داشت: حسب آیین نامه اجرایی، این آموزش مشترک بین کانون وکلا و نهاد قوه قضاییه به عنوان دادگستری است. در ماده ۵۴ و اصلاحیه آن، کارآموزان ما باید مدتی را در محاکم حضور یافته و پرونده خوانی داشته باشند. انتظار داریم با وجود محدودیت های مکانی و پشتیبانی، از این تعداد کارآموز وکالت را که حسب قانون تسهیل هم تعدادشان افزایش یافته است، استقبال کرده و مقامات قضایی نسبت به روند آموزشی آن ها حالت تدافعی نداشته باشند و بیشتر جاذبه ایجاد کنند.

نائب رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر بیان داشت: درصد بیشتری از حرفه وکالت کسب تجربه است. و تجربه هم فقط با حضور و پرونده خوانی به دست می آید. وقتی کارآموز باید در این فضای تجربی شرکت کند اما با عدم استقبال قاضی یا مدیردفتر مواجه می شود، اتفاق ناخوشایندی برای مجموعه دستگاه قضایی است. کارآموزان بارها به ما اعلام می کنند، قاضی به ما اجازه نمی دهد در جلسات دادرسی شرکت کنیم. این آسیب زننده است و به بدنه آموزشی حرفه وکالت صدمه می زند.

بنه گزی با اشاره به بحث پرونده خوانی کارآموزان در محاکم گفت: وقتی به همکاران گفتیم گزارش پرونده خوانی شان را به ما ارائه دهند. متوجه شدیم، گزارش همه پرونده ها شبیه هم هستند! گویا مدیردفتر، یک پرونده ثابت را در شعبه گذاشته و به هر کارآموزی که مراجعه می کند، همان پرونده را نشان می دهد! فقط ۵۰ نفر از کارآموزان ما پرونده اعسار از محکوم به یا اعسار از هزینه دادرسی را خوانده و گزارش کرده بودند.

وی افزود: باید توجه داشت این پرونده ها، هیچ گونه تجربه ای برای همکاران ما ندارند. خواهش می کنم با دستور به شعبات، کارآموزان ما را بپذیرند تا در جلسات دادرسی حضور یابند و پرونده های سیال را در اختیارشان قرار دهید تا بتوانند در همه موضوعات تجربه داشته باشند.

این وکیل دادگستری با ابراز گلایه از برخی کارمندان قضایی استان، بیان داشت: برخی کارمندان دادگستری و مدیران دفتر برای کارآموزان شرط و شروط می گذارند! که کارآموزان ما به شرط شماره گذاری پرونده ها اجازه پرونده خوانی دارند! و اگر این کار را نکنند بعدها که کارآموزان پایه یک گرفتند کارشان پیش این کارمندان گیر می کند. از این رو موظفند پرونده ها را شماره گذاری کنند. این موضوع در شأن کارآموزی که می خواهد وکیل شود، نیست که پرونده های دادگستری را برگ شماری کند! بارها و سرزده به شعب دادگاه ها مراجعه کردم و دیدم همکارم مشغول شماره گذاری و مهر پرونده هاست! حالا اگر پرونده ای باشد که حجیم باشد یا بار علمی داشته باشد، می تواند به تجربه کارآموز کمک کند، ولی پرونده های اعسار و قرار منع تعقیب برای کارآموز هیچ تجربه وکالتی ندارد.

وی همچنین در ادامه نقطه نظراتش به مجموعه دادگستری استان، گفت: در قانون پیش بینی شده است که همزمانی جلسات دادگستری هم در موضوعات حقوقی و هم کیفری برای وکیل چه مقرره ای دارد؟ اما ما به عنوان وکیل نمی توانیم تعیین کنیم جلسه رسیدگی کدام موکل برای ما ارجحیت دارد، نمی توانیم درجه بندی کنیم و سیستم دادگستری طوری طراحی شده که وقتی تعیین وقت می کند، می گوید وکیل در همان تاریخ در جای دیگر جلسه رسیدگی دارد. متاسفانه با این وجود مدیردفتر این موضوع را مدنظر قرار نمی دهد و باعث می شود وکیل در یک روز دو جلسه رسیدگی داشته باشد! در حالی که این موضوع می تواند در یک تعیین وقت دیگری از شعبه مربوطه موضوع حل شود و موجب نشود همکار ما با دو جلسه رسیدگی مواجه و مجبور شود یکی از جلساتش را حضور نیابد و موکل هم متاسفانه این موضوع را قبول نمی کند.

مهدی بنه گزی با اشاره به بحث وکالت تسخیری و معاضدتی، اظهار داشت: خوشبختانه برخی از شعب، وکالت تسخیری را از اعضای ما (کانون وکلا ) می خواهد و به ما ارجاع می دهد. اما شعباتی هم هست که موازی کاری می کنند. برای مثال شعب دادگاه های کیفری خودشان ارجاع می دهند و خودشان وکیل انتخاب می کنند! چون کانون وکلا سیستمی دارد که بنابر آن هر وکیل در سال می تواند به ترتیب نوبت داشته باشد برای دریافت پرونده با این موازی کاری ها کانون به مشکل برمی خورد. بدین ترتیب که یک وکیل چندین سال و در چند نوبت پرونده تسخیری به او ارجاع می شود و بعد به ما ایراد می گیرد که چرا باید چندین بار پرونده تسخیری بگیرم. ما وکلای زیادی داریم که هیچ گونه پرونده معاضدتی و تسخیری به آن ها ارجاع نمی شود!

نائب رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر همچنین گفت: بودجه وکالت تسخیری و معاضدتی در قانون بودجه، پیش بینی شده است. اما متاسفانه این بودجه هر سال در ردیف بودجه ها مقدارش کم می شود. از طرفی این بودجه به کانون ها پرداخت نمی شود. ما در دولت نماینده ای نداریم که در مورد این موضوع از ما دفاع کند. شما به عنوان نماینده دستگاه قضایی می توانید از طریق دستگاه قضا و دولت این حق را برای کانون ها بخواهید چون قانون است.

بنه گزی در ادامه با انتقاد از اینکه در شرایط فعلی همکاران ما برای پرونده های تسخیری و معاضدتی در پایان سال مالیات پرداخت می کنند. و اداره مالیات لیستی را از دادگستری می گیرد که در آن مشخص شده فلان وکیل چند پرونده تسخیری و معاضدتی دارد! این در حالی است که وکیل حق الوکاله ای از دولت دریافت نکرده است!

این وکیل دادگستری با اشاره به موضوع دیگری در باب ابطال تمبر مالیاتی به شکل الکترونیکی، گفت: خوشبختانه با سیستمی که طراحی شد، همکاران ما می توانند تمبر مالیاتی شان را به شکل الکترونیکی پرداخت کنند. که جای تشکر دارد از واحد انفورماتیک دستگاه قضایی استان که دستورالعمل ها را به واحدها و شعب جهت اعمال این رویه ارسال می کند. ولی برخی شعب ها در عسلویه و گناوه هنوز به شکل سنتی از همکاران ما تمبر مالیاتی می خواهد و این باعث می شود به اداره دارایی مراجعه کنند و آنجا ابطال تمبر پرداخت کنند تا اینجا را مشکلی نیست، مشکل اصلی حق و حقوق کانون است که در این پروسه ناقص پرداخت نمی شود. این درحالی است که در سیستم الکترونیک با توجه به نوع طراحی وقتی به شماره حساب واریز می شود، بین کانون و اداره دارای تقسیط می شود.

بحث آمار محوری شعبات دادگاه در آخر ماه ایراد دیگری است که این وکیل دادگستری مطرح کرد و گفت: در پایان هر ماه به یکباره خیل عظیمی از پیامک با عنوان «قرار» برای ما می آید. که به نظر بیشتر نشان از ترس دادگاه برای ورود به ماهیت دعواست. و در قالب یک ایراد شکلی که واهی است به قرار تبدیل می کنند. اعتراض که می گذاریم می رود دادگاه تجدیدنظر و دادگاه تجدیدنظر نقض می کند و می گوید وارد ماهیت شوید! رسیدگی نمی کنند، می رود شعبه دیگر، ایرادی که برای بسیاری از همکاران ایجاد شده است که وقتی پرونده به شعبه مورد نظر ارجاع می شود، بدون اینکه جلسه دادرسی تعیین شود، اگر هزینه دادرسی پرداخت نشده باشد، پرونده را دوباره برای شعبه دیگر طرح می کنند. خواهش می کنم این آمار محوری ملاک قرار نگیرد، چون روی کیفیت دادنامه ها تاثیرگذاشته است.

مهدی بنه گزی ضمن اشاره به تکلیف وکلا برای شرکت در جلسات رسیدگی خطاب به رئیس کل دادگستری استان، اظهار داشت: یکسری اعلام تخلف هایی از سوی محاکم برای کانون می آید که وکیل در جلسه دادرسی شرکت نکرده است و به عنوان تخلف انتظامی مطرح می شود. وقتی پیگیری می کنیم متوجه می شویم جلسه دادرسی پیش رفته است و تصمیم (حکم) گرفته شده است. از این رو عدم حضور وکیل تخلف نیست. در صورتی تخلف است که موجب تاخیر در اجرای دادرسی (اطاله دادرسی) شود. این در حالی است که قاضی جلسه اش را پیش برده،قرار کارشناسی و رای نهایی صادر کرده است. دیگر از موارد تخلف نیست. خواهش می کنم در قالب بخش نامه یا دستورالعمل به شعبات به این موضوع رسیدگی کنید.

بنه گزی در ادامه ضمن تشکر از رئیس کل دادگستری استان بوشهر برای تاسیس شعبه سه اجرای احکام برای تسریع در امور قضایی و کاهش زمان صدور اجرای احکام، گفت: با این اتفاق شاهد تسریع در امور اجرایی احکام هستیم اما همچنان با مشکل نوبت دهی مواجه ایم. با وجود شعبه ۳ هم نوبت هایمان یک ماهه است. شاید نیروی کافی برای این شعبه مشکل را حل کند. زمان برای ما مهم است. برای تامین خواسته یا حکم جلبی را درخواست می دهیم. نوبت یک ماه دیگر به ما می دهند تا یک ماه دیگر محکوم علیه یا اموالش را از تملک خارج کرده یا حساب هایش را خالی کرده است! و هیچ فایده ای ندارد.

این عضو هیئت مدیره در پایان به نحوه رفتار همکاران قضایی با وکلا و کارآموزان اشاره کرد و عنوان داشت: مستحضرید کانون وکلا خانه دوم وکلاست. و آن ها هر گونه مشکلی برایشان ایجاد شود به ما ارجاع می دهند.بارها با کانون تماس می گیرند که همکار قضایی ما به عنوان قاضی در مقابل موکل به وکیل می گوید چقدر پول گرفتی؟ این موضوع خیلی ناشایست است. شان دستگاه قضا و شان قاضی را در حد یک ممیز مالیاتی پایین می آورد. ما قرارداد داریم، تمبر زدیم و مالیاتش را پرداخت می کنیم. گفتن این جملات مقابل موکل، خوشایند نیست.

مهدی بنه گزی گفت: پیشنهاد می کنم کمیته ای تشکیل شود از وکلا و دستگاه قضا تا این آسیب های رفتاری در صنف ما و دادگستری را آسیب شناسی کنیم و این به سرانجام مقصود برسد. هم وکیل هم کارآموز متوجه شود این آسیب ها رفع می شود و هم دستگاه قضا متوجه شود که این رفتارها شایسته دستگاه قضا نیست.

بابک شایانی:هیچ قشری سراغ ندارم که به اندازه وکلا برای جامعه قضایی و قضات احترام قائل باشند

عضو هیئت مدیره کانون وکلای استان بوشهر گفت: حضور دکتر مهرانگیز در راس نهاد قضایی استان، غنیمت است و تیم مدیریت شان افتخار استان هستند. حضور ایشان نعمتی است جهت تعامل وکلا و دستگاه قضا. اگر انتقادی می کنیم به منزله توهین یا تهمت نیست. صرفا از باب یک انتقاد سازنده جهت اعتلای دستگاه قضایی و نهاد وکالت تلقی شود.

بابک شایانی با تاکید بر حفظ شان و احترام وکلا در محاکم و جامعه قضایی استان، اظهار داشت: علارغم اینکه قضات بسیار شریفی در استان حضور دارند و استان بوشهر از لحاظ حفظ احترام و شان وکلا از سوی مجموعه قضایی سرآمد است. ولی استثناعاتی هم وجود دارد و در برخی موارد شان وکلا زیرپا گذاشته می شود. آن هم در محضر موکل.

این عضو هیئت مدیره افزود: ما را بیرون دادگستری به عنوان همکار قضایی می شناسند. چرا که وکیل و قاضی دو بال فرشته عدالت هستند. اگر یک بال ناقص باشد امکان پرواز مطلوب وجود ندارد. ماده واحده مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح دارد وکیل در موضع دفاع، از استقلال و تامین شغل قضا برخوردار است. در آیین نامه اجرایی لایحه قانونی استخراجی کانون وکلای دادگستری نیز از ماده ۳ تا ماده ۹ مداوم در مورد رعایت شان وکلا و احترام به وکیل سخن گفته شده است.

شایانی اظهار داشت: ما منکر احترام به قضات نیستیم. هیچ قشری را سراغ ندارم که به اندازه وکلا برای جامعه قضایی و قضات احترام قائل باشند. اما این احترام باید متقابل و متناسب باشد و هر دو طرف نهایت احترام را به جا بیاورند. هر دو طرف با مناسب ترین الفاظ صحبت کنند. در منظر موکل به وکیل توهین کردن به دور از مروت و انصاف است. به طور حتم اگر مصداقی عنوان کنم رئیس کل با فرد مورد نظر شدید برخورد می کند.

این وکیل دادگستری به موضوع آرا صادره از محاکم اشاره کرد و گفت: آراء متناقض و متضاد از شعبات مختلف در یک مورد مشابه ایراد بعدی است که لازم است نسبت به آن تصمیم درستی گرفته شود. پرونده بوده که فقط خواهان و خوانده تغییر کرده است وگرنه خواسته یکی است، شرح دادخواست یکی است، ادله هم یکی است. ولی در شعبات متفاوت، آراء متفاوت صادر می شود. حتی در یک شعبه هم این اتفاق می افتد که جالب است! موارد بسیار زیادی هم اتفاق افتاده است.

شایانی در ادامه بیان ایراداتش گفت: ایراد بعدی در مورد صدور قرارهای شکلی است. صدور قرارهای شکلی در دادگستری استان بیشتر از صدور آراء ماهوی است. مخصوصا صدور قرار عدم استماع. اگر قاضی تشخیص می دهد در پرونده ای لازم است قرار شکلی صادر شود همان جلسه تکلیف را مشخص کند. نه اینکه یک پرونده ۷ سال در روند رسیدگی باشد به کارشناس یک نفره و سه نفر و پنج نفره و ده نفره توسط همان قاضی ارجاع شود. مجدد توسط همان قاضی هم قرار عدم استماع صادر شود!

این عضو کانون همچنین به اعمال ماده ۴۷۷ و پذیرش آن اشاره کرد و گفت: متاسفانه چند سالی است در حق وکلا اجحاف شده است. ما قبول داریم هر کس رای به ضررش صادر شد نباید اعمال ماده ۴۷۷ کند. ولی بعضی جاها خلاف بین شرع بودن حکم مشخص است. درخواست می کنم به پرونده های این چنینی دقت و رسیدگی بیشتری صورت گیرد.

بابک شایانی با اشاره به وضعیت پرونده های حقوقی در شعب حقوقی گفت: یک تبادل لایحه حدود شش ماه زمان می برد. کاری که ظرف یک هفته قابل انجام است. قاون تکلیف مدت صدور رای و اطاله دادرسی را مشخص کرده است. که ظرف یک هفته بعد از ختم رسیدگی باید رای صادر شود. ولی ما شاهد هستیم که گاهی یکسال یا شش ماه طول می کشد رای صادر شود. مخصوصا در پرونده های کیفری که موجب ضرر است. در پرونده های حقوقی اسناد و مدارک قابل دسترس است. ولی در پرونده کیفری اظهارات بعدها کارساز است و قاضی فراموش می کند بعد از یکسال که جریان چه بوده است.

مهدی مهرانگیز رئیس کل دادگستری استان بوشهر:آنچه معتقدم این است که قاضی و وکیل هم شان یکدیگر هستند

رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: آنچه معتقدم این است که قاضی و وکیل هم شان یکدیگر هستند. در تمام جلساتی که در خدمت همکاران قضایی بودم تاکید داشتم نه تنها وکلا به عنوان قشر تحصیل کرده با ما همکار هستند، بلکه رعایت احترام ارباب رجوع نیز برای ما و دستگاه قضایی وظیفه است. احترام همه باید حفظ شود. همواره در جلسات مهم با روسای قضایی عنوان کرده ام مردم بوشهر مردمی نجیب و مهمان نوازند و این مسئولیت ما را در دستگاه قضایی سنگین می کند.

مهدی مهرانگیز در پاسخ به انتقادات و درخواست اعضای کانون در جریان مشکلات حرفه ای وکالت و مجموعه دادگستری به مدیران و قضات خود دستوراتی صادر کرد. اینکه در نشست های قضایی از کانون وکلا دعوت شود. حضور وکلا در نشست علمی قضات هیچ منعی ندارد و باید از نظراتشان بهره مند شد. در بحث سند تحول قضایی حتما از نظرات وکلا استفاده خواهد شد. چون به گفته رئیس کل دادگستری استان بوشهر وکلا بسیاری از آسیب ها را بهتر از مجموعه دادگستری می شناسند.

این مقام قضایی ضمن اشاره به اینکه تعداد شعبات اجرای احکام مدنی را از دو شعبه به سه شعبه افزایش داده است تا روند اجرایی احکام تسریع شود، گفت: الان وقت ها سه روزه شده است. وقت را از ۲۰ نفر کردیم ۴۰ نفر یعنی ما سه تا ۴۰ نفر در هر روز می توانیم وقت بدهیم. و گفته ایم مردم و وکلایی را که از شهرستان های مختلف به شکل حضوری آمده اند، برنگردانید و وقت بدهید. ایشان با وجود اینکه تاکید داشتند زمان اجرای احکام با افزایش شعبه به سه روز کاهش یافته است نسبت به اعتراض یکی از وکلا و اصرار وی مبنی بر اینکه اجرای احکام مدنی همچنان با وجود سه شعبه وقت یک ماه می دهد، دستور بررسی داد.

ایشان در موضوع آموزش وکلا و اینکه قضات و مدیران دفاتر از این جریان استقبال نمی کنند قول پیگیری و تذکر به خاطیان داد و بیان داشت: با این مسائل مخالفم. این حرکات در شان دستگاه قضایی به ویژه در استان بوشهر نیست. اگر اسامی این دفاتر را دارید به من اعلام کنید. من حتما برخورد می کنم و اجازه این کار را به هیچ کس نمی دهیم. وکیلی که آمده باید پرونده مطالعه کند.

مهرانگیز در مورد تعیین وقت برای یک وکیل در یک روز واحد یا در یک ساعت واحد،وضعیت بودجه و مالیات وکلای معاضدتی و تسخیری و روند ابطال تمبر به شکل سنتی در شهرستان های عسلویه و گناوه قول پیگیری و بررسی داد.

رئیس کل دادگستری استان بوشهر با اشاره به دغدغه وکلا در مورد آمارگیری شعب دادگاه ها در پایان هر ماه گفت: این معضل کل کشور است و صرفا مربوط به استان بوشهر نیست. ما نگفته ایم پرونده ها حتما باید پایان هر ماه تعیین تکلیف شوند. با توجه به اینکه در ارزیابی دادگستری ها در مرکز دادگستری استان بوشهر در تمامی مسائل رتبه نخست داشت اما به دلیل همین آمار وضعیتش خوب نبود. تاکید کردم کاری به این آمار نداشته باشید. شما کار خودتان را قانونی و شرعی انجام دهید و اگر ایرادی بود من دوباره تذکر خواهم داد.

مهرانگیز در ادامه پاسخ گویی به ایرادات وکلا به موضوع اعلام تخلف وکلا از سوی دادگستری اشاره کرد و گفت: آمار اعلام تخلف بسیار پایین است. ولی با این وجود برای جلوگیری از مشکلات پیش آمده به همکاران قضایی تذکر می دهم.

این مقام قضایی همچنین به موضوع رفتار قضات با وکلا اشاره کرد و تاکید نمود: قضات با وکلا باید عین برادر باشند. اینکه قاضی بگوید شما چقدر گرفتید؟ در شان قاضی و وکیل است. حتی یک مورد هم باشد، زیبنده دستگاه قضایی استان نیست. بابت همین است که می گویند قضات دو حالت نیستند یا عاشقند یا دیوانه. اگر موردی در مورد نحوه نامناسب قاضی با وکیل بود به من اطلاع بدید. هر چند در استان خیلی کم داریم و اگر مواردی هم وجود داشت با جابه جایی حل و فصل کردیم.

مهرانگیز با اشاره به قول رای تضمینی از سوی برخی از وکلا گفت: خواهش می کنم قول تضمینی برای گرفتن رای از قاضی به نفع موکلتان ندهید. یا عنوان کنید من با فلان قاضی دوستم،صددرصد رای می گیرم. شما با این کار هم وجه خودتان را خراب می کنید هم نوعی بدبینی برای دستگاه قضا ایجاد می شود. ما چیزی با عنوان رای تضمینی و صددرصدی نداریم. وظیفه وکیل دفاع کردن از موکل است و باید دفاع خوبی کند. بالاخره ممکن است در محکمه بدوی دقت لازم را نداشته باشند ولی در دادگاه تجدیدنظر آن دقت را داشته باشند. سعی کنید حریم ها را نگه دارید. اینکه وکیلی بین همکاران یا مردم نامش بد شود با این عنوان که در تشکیلات قضایی استان نفوذ دارد را به عنوان یک تذکر بدانید. هرچند ما رصد می کنیم. و شاید طی چند ماه دیگر به نتایج خوب یا بدی برسیم. که شاید در جامعه وکالت و قضایی ما بد باشد.

رئیس کل دادگستری استان بوشهر با اشاره به موضوع صدور آرای متفاوت یک خواسته از شعبات مختلف،قول پیگیری داد و اظهار داشت: در نشست علمی قضات با حضور شما وکلا حتما رویه واحدی را در استان اجرا می کنیم.

این مقام قضایی در پاسخ به دیگر موضوعات طرح شده در نشست هم اندیشی قول همراهی و پیگیری را به وکلا داد و گفت: ما در مرکز استان و هم در شمال و جنوب استان هیئتی از قضات محترم دادگاه تجدیدنظر مشخص کردیم تا هفته ای یک روز به شهرستان ها سفر کنند و پرونده ها را بررسی و تذکرات لازم در مورد ایرادات بدهند. تمام تلاش مان این است که مشکلات دستگاه قضایی را به حداقل برسانیم.

مهدی مهرانگیز در پاسخ به دغدغه یکی از وکلا مبنی بر اینکه قضات دادگاه تجدیدنظر به وکیل وقت حضور نمی دهند گفت: با توجه به اینکه تعداد قضات در استان بوشهر ۲۰۰ نفر است و در دادگاه تجدید نظر استان گاها بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ پرونده به یک شعبه ارجاع می شود. امکان وقت دادن در دادگاه تجدیدنظر برای قضات فراهم نیست. ولی برخی شعب برای پرونده هایی که حساس هستند به تشخیص خودشان هم وکلا و هم موکل را که دعوت می کنند تا بتوانند رای عادلانه ای صادر کنند. و در بحث احکام اجرای مدنی ما با کمبود قاضی مواجه هستیم.

وی در پایان گفت: توصیه ما به دادستان ها و روسای دادگستری این بوده که منتظر اعلام گزارش یا خبر نباشید. خودتان در راستای احقاق حقوق عامه ورود کنید. و دادگستری طی چند سال اخیر در تمام موضوعات از جمله آلودگی هوا، زمین ، دریا، آسفالت ، آموزش و پرورش و همه موارد تا جای ممکن ورود کرده است.

 

  • منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی