عادل مقدس وکیل پایه یک دادگستری بوشهر دادورزی: چندی پیش یعنی ۲۴ مرداد ۱۴۰۳ که در جلسه مجمع عمومی فوق العاده هیأت عمومی اسکودا به عنوان وکیل دادگستری عضو کانون وکلا و یک فعال صنفی شرکت کردم. بی نتیجه ماندن دستور جلسات و مباحث مطرح شده در این جلسه من را واداشت تا مطالبی را […]

عادل مقدس وکیل پایه یک دادگستری بوشهر

دادورزی: چندی پیش یعنی ۲۴ مرداد ۱۴۰۳ که در جلسه مجمع عمومی فوق العاده هیأت عمومی اسکودا به عنوان وکیل دادگستری عضو کانون وکلا و یک فعال صنفی شرکت کردم. بی نتیجه ماندن دستور جلسات و مباحث مطرح شده در این جلسه من را واداشت تا مطالبی را پیرامون شرایط و وضعیت حال حاضر اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری و مسایل مطرح شده در جلسه هیأت عمومی بیان کنم.

۱- ماهیت اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران

مهم ترین وظیفه اسکودا که فلسفه تشکیل این نهاد هم به نظر به همین دلیل بوده، ایجاد هماهنگی و‌ رویه واحد بین کانون های وکلای دادگستری عضو که در بند ب ماده ۳ اساسنامه ذکر شده می باشد. حتی بند ت ماده اخیرالذکر هم که در همایش سال ۱۴۰۰ در اصفهان به اساسنامه الحاق شد نیز در مواجهه با قوای سه گانه و مراجع قانونی به نظر اختیاری بیشتر از ایجاد هماهنگی بین کانون ها برای اسکودا متصور نیست. اما در سالهای اخیر ما شاهد این بوده ایم که هیأت عمومی اسکودا و هیأت رئیسه آن از اختیارات اساسنامه پا را فراتر نهادند و دچار انحراف در وظایف خود شده اند. یعنی کانون ها از یک طرف اکثر وظایف خود را به اتحادیه تفویض کردند و از طرفی دیگر هیأت رئیسه اسکودا نیز با روی گشاده و بدون توجه به اختیارات خود وظایف اعطایی خارج از اساسنامه را پذیرفت. می توان به مذاکرات تک نفره در باب موضوع تصویب و پذیرش آیین نامه اشاره کرد که به نظر اصولی و مطابق قواعد نبود. مذاکره و تبادل نظر در خصوص مسایل مربوط به کانون ها با قوای سه گانه و مراجع دیگر آنچنانکه در تمامی مذاکرات مرسوم است می بایست با حضور هیأتی که می توانست از مدیران کانون ها و یا فعالین صنفی اصلح باشد، برگزار شود. آسیب ها و تبعات مذاکره تک نفره را در همایش کیش به عنوان عضوی از اعضای هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری کانون بوشهر بیان کردم. البته که باز هم تاکید می کنم این اختیار از طرف اکثریت اعضای هیأت عمومی اسکودا به نماینده مذاکره کننده تفویض شده است! این در حالی است که در دوره های مدیریتی روسای ادوار گذشته همچون مرحوم استاد بهمن کشاورز، شدیداً ماهیت هماهنگ کننده بودن اسکودا اهمیت داشت و به نظر از اقداماتی که حساسیت را نسبت به این موسسه غیرانتفاعی بر می انگیخت حذر داشتند. القصه اینکه کانون ها باید بدانند که اسکودا مولد کانون هاست نه والد آنها!

۲- واکاوی عدم برگزاری انتخابات اسکودا و تاکید دو قوه قضاییه و مقننه مبنی بر اصلاح اساسنامه

به نظر باید واکاوی موضوع این بند را با چرایی و فلسفه حساسیت قوای فوق شروع کرد. فارغ از اینکه در سالهای اخیر ما شاهد تلاش هایی در جهت تضعیف کانون های وکلای دادگستری ایران از طرف مراجع مختلف بوده ایم، لیکن به نظر عملکردهای اشتباه خودمان هم به طرق مختلف بی تأثیر نبوده است. عدم برنامه ریزی بلند مدت و آینده نگری یکی از ضعف های کانون های وکلای دادگستری بوده است. ما به اشتباه بعضا کانو‌ن های وکلای سراسر کشور را همچون جزیره ای جدای از جغرافیای کشور دانسته ایم. استقلال وکیل امری مهم و اساسی است که بدون آن ماهیت وکیل دادگستری را دچار بحران می کند. لذا به همین دلیل مدیران کانون ها در دو دوره اخیر شخصی را برای ریاست اسکودا انتخاب کردند که گمان می بردند ایشان قدرت چانه زنی و مذاکره بیشتر با قوای سه گانه و‌ مراجع حاکمیتی دارد. استنتاج از اینکه این انتخاب چقدر ما را در پیشبرد این هدف یاری رسانده است را به خواننده متن می سپارم!

به عنوان شخصی که در جلسه هیأت عمومی مباحث مطرح شده را شنید، و همچنین با توجه به تکذیبه ای که یک روز پس از برگزاری پنجاه و سومین همایش فوق العاده تهران در سایت «میزان» بارگذاری شده است. گمان می برم که مذاکره با قوه قضاییه در صورت رسیدن به یک گفتمان منطقی و مطابق اصول و قواعد -که با انتقال صحیح و واقع گرایانه ماهیت وکالت و کانون های وکلای دادگستری به طرف مقابل مذاکره کننده امکان پذیر است- می تواند ما را به نتیجه ای برای خروج از این بن بست پیش آمده در برگزاری انتخابات اسکودا و‌ مابقی مشکلات کانون‌ها یاری رساند.

بنابراین بهتر است مذاکرات با قوه را با هیأتی که امید و عقیده به رفع تمامی مشکلات حال و آینده نهاد وکالت که از برخی قوانین و مقررات مصوب سالهای اخیر نشأت گرفته است را دارند ادامه دهیم. پشتکار و قدرت چانه زنی را هم باید به خصایل این تیم اضافه کنیم.

۳- نقدی بر شورای اجرایی اسکودا

شورای اجرایی اسکودا نیز در این برهه باید با توان بیشتر و تصمیمات پخته تر عمل کند. برخی دستور جلسات که از شورای اجرایی به صحن هیأت عمومی اسکودا می آید به نظر از پختگی لازم برخوردار نیست. شورای اجرایی باید بازوی محرک و پرتوان هیأت عمومی باشد. بحث های طولانی و ملال آور در هیأت عمومی اسکودا نشان می دهد که این شورا باید عملکرد بهتری از خود نشان دهد و قبل از جلسات هیأت عمومی نمایندگان هیأت مدیره ها در شورا با دادن آگاهی بهتر به اعضای هیأت مدیره به برگزار کردن با شکوه و وزین جلسات هیأت عمومی اسکودا کمک‌ کنند. در حال حاضر ما شاهد بحث هایی در جلسات هیأت عمومی هستیم که جای آنها در جلسه شورای اجرایی است. به نظر شتاب زدگی و یقینی نبودن تصمیمات شورای اجرایی عامل اصلی بحث های ملال آور و خسته کننده در هیأت عمومی اسکودا است.

۴- آیا مدیران وکالت درک بهتری از شرایط نسبت به فعالیت صنفی و دیگر وکلای دادگستری دغدغه مند دارند؟

در جلسه مذکور لااقل در مباحث مطرح شده از دو عضو هیأت مدیره های سراسر کشور شنیدم که ما مدیر هستیم. فعال صنفی نیستیم که نظرمان از روی احساسات باشد! ما باید نظر واقع گرایانه بدهیم! پرسشی که پیش می آید این است که مدیر و همکار عزیز؛ شما با چه اعتماد به نفسی خود را اصلح تر از مابقی وکلا می دانید که جزو مدیران نیستند؟ با چه اصولی کلام و عقیده خود را واقع گرایانه و کلام دیگران را احساسی ‌و غیرواقع گرایانه می دانید؟

شما منتخب وکلای دادگستری کانون های وکلای دادگستری سراسر کشور هستید. آیا شما اختیاری بیش از نمایندگی از آنها دارید؟ برخی از مدیران به دلیل عدم احراز صلاحیت برخی دیگر از اعضای صنف فرصت عضویت در هیأت مدیره های سراسر کشور را کسب کرده اند. بیان این جملات هرچند از طرف اندک مدیران، می تواند بسیار خطرناک باشد. بسیار در این سالها مشاهده کرده ایم که برخی فعالین صنفی درک بسیار بالاتری از شرایط جامعه وکالت نسبت به برخی دیگر از مدیران صنف دارند. پرهیز از عنوان کردن جملاتی اینچنین و اجتناب از کاشتن تخم چنین تفکر نادرستی می تواند ما را در رسیدن به اهداف عالیه کانون های وکلای دادگستری یاری رساند و از ایجاد شکاف بین مدیران و بدنه صنف جلوگیری نماید.

در پایان با قسمتی از شعر شاعر وکیل روانشاد حمید مصدق این نوشتار را خاتمه می دهم که:

من اگر ما نشوم ، تنهایم!

تو اگر ما نشوی ، خویشتنی …

  • منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی