دادورزی ـ راضیه عقیلی مهر: حرفه وکالت از جایگاه اجتماعی بالایی برخوردار است. اما چند سالی است مجلس با تصویب قوانین و لوایحی که مورد انتقاد اغلب حقوق دانان و نهاد وکالتی است در حال تنزل این جایگاه است. علاوه بر این سینما، تلویزیون و به طور کلی دنیای تصویر نیز اغلب با تولید آثاری […]
دادورزی ـ راضیه عقیلی مهر: حرفه وکالت از جایگاه اجتماعی بالایی برخوردار است. اما چند سالی است مجلس با تصویب قوانین و لوایحی که مورد انتقاد اغلب حقوق دانان و نهاد وکالتی است در حال تنزل این جایگاه است. علاوه بر این سینما، تلویزیون و به طور کلی دنیای تصویر نیز اغلب با تولید آثاری به دور از واقعیت از این حرفه، فرهنگی را در نگاه جامعه اشاعه می دهد که در آن جایگاه وکیل مدافع در نقش یک کارچاق کن و دلال پایین آمده است. نکته قابل توجه در اعمال سیاستی تناقض گونه است که در تلاش است کمیت این حرفه را فدای کیفیت کند. از طرفی دیگر با ایجاد شرایطی زمینه را برای ظهور سودجویان و افرادی که از دانش حقوقی، کم بهره هستند را فراهم نماید و خواسته یا ناخواسته نگاه جامعه را نسبت به جامعه وکالت مخدوش کند. به نحوی که برای جامعه داشتن وکیل و مشورت از او برای اکثر دغدغه های زندگی نه تنها ضروری بلکه غیرلازم و دربرگیرنده هزینه اضافی باشد.
محمدهادی جعفرپور وکیل دادگستری معتقد است در اکثر فیلم ها و سریال ها بیش از اندازه غلو می شود. به نحوی که با دنیای واقعی حرفه وکالت، فرسنگ ها فاصله دارد. علت این نگاه، نداشتن شناخت درست از این حرفه است. جعفرپور می گوید: به نظر می رسد کسانی که به عنوان نویسنده و کارگردان اقدام به طراحی چنین شخصیت هایی می کنند یا طرف مشورت شان وکلای حرفه ای نیستند یا اگر نام کسی به عنوان وکیل در کنارشان است، بیشتر در مورد مسائل قانونی با او مشورت می کنند نه دغدغه ها و مشکلاتی که یک وکیل در طول مدت فعالیتش با آن درگیر بوده است.
سینما و تلویزیون به عقیده اکثر حقوق دانان تصویر واقعی و درستی از وکیل مدافع و حرفه وکالت به نمایش نگذاشته است و حتی با وجود نقدهایی که به او می شود تلاش نکرده است رضایت این قشر حرفه ای را جلب کند. البته برای توسعه و فرهنگ سازی صحیح هیچ وقت دیر نیست. اگر جامعه وکالت، همسو شوند، با یاری نهادهای وکالتی چون کانون وکلا و مرکز وکلا و همراهی دستگاه قضایی می توان نگاه جامعه و به دنبال آن فیلم سازان و تلویزیون و رسانه های جمعی را نسبت به این شکل از جریان سازی تغییر داد و به نقطه مطلوب رساند. بدون شک وکلا با رعایت همیشگی اخلاق حرفه ای، حفظ قوانین وکالت و بالا بردن دانش حقوق شان و تسلط آن ها در ورود به پرونده موکل هم اعتماد مردم را جلب خواهند کرد و هم وکلای متخلف و کم بهره را از میدان به در خواهند کرد و خود به خود نگاه و فرهنگ جامعه را نسبت به حرفه وکالت تغییر خواهند داد. چرا که کسب اعتماد مردم و موکلین به نوبه خودش از هر تبلیغ سوئی علیه این نهاد بالاتر است. و حتی تلاش وکیل در ورای نواقص قانونی و موفق نشدن در پرونده مورد توجه و اطمینان خاطر موکل قرار می گیرد.
محمدهادی جعفرپور معتقد است: اگر با نگاه واقع گرایانه در آثار سینمایی و تصویری به حرفه وکالت پرداخته شود، زندگی حرفه ای هر یک از همکارانم می تواند تبدیل به یک سناریوی جذاب شود که برای مخاطبان هم از نظر آموزشی هم سرگرمی هم جنایی و هم خانوادگی قابل توجه و تأمل است. حرفه وکالت با توجه به گسترده گی موضوعاتی که ما با آن درگیر هستیم می تواند تبدیل به یک ژانر برای سناریو نویس ها و فیلمنامه نویس ها شود.
این حقوق دان می گوید: متاسفانه مدت هاست خیلی از حرفه ها و مشاغل در این چند دهه مورد بی مهری قرار گرفته است. و ریشه آن مانند بسیاری از معضلات و چالش های ما به مسائل اجتماعی و فرهنگی برمی گردد. وقتی ما تعریف درستی از حرفه وکالت ارائه نمی کنیم و در رسانه ها و فیلم ها و سریال ها مختصات درستی از این حرفه نمایش نمی دهیم، مردم هم بنا بر برداشتی که از این سریال ها دارند حرفه وکالت را تحلیل می کنند.
جعفرپور با ذکر این مثل که «حرمت امامزاده با متولی است» می گوید: برخی مدیران کانون های وکلا نسبت به فرهنگ سازی در این حرفه بی توجهی می کنند با این توجیه که ما چالش های مهم دیگری داریم که هر بار مجلس نشینان برایمان طراحی می کنند و باید با آن ها دست و پنجه نرم کنیم ـ اگر چه توجیهشان ممکن است درست باشد ـ لذا نمی توانیم به مقوله اشاعه فرهنگ وکالت بپردازیم.
این نویسنده و حقوق دان باور دارد «بهترین راهکار، تمرکز بر کار فرهنگی است و لازم است در بعد مسائل اجتماعی روی فرهنگ وکالت کار شود. اگر چه در کانون وکلا این قضیه مغفول افتاده است.»
محمدهادی جعفرپور می گوید: با طرح جشنواره «قلم وکیل» برای نخستین بار و برگزاری آن در سال های گذشته که خوشبختانه مورد اقبال همکارانم نیز قرار گرفت در تلاش بودم و هستم تا فرهنگ وکالت را به درستی اشاعه کنم. در راستای این هدف بزرگ، بناست به معضلات و مزایای داشتن وکیل بیش از پیش اشاره کنیم و کاری کنیم که سیاه نمایی ها در رسانه، علیه وکلا و کانون وکلا از بین برود و چهره واقعی وکیل به عنوان وکیل مدافعه حقوق مردم نمایان شود. شاهد این ادعا هم وکلایی هستند که امروز در مقام دفاع از مردم و آگاهی بخشی در زندان به سر می برند.
- منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی
Thursday, 21 November , 2024