دادورزی ـ راضیه عقیلی مهر: دومین رویداد رسانه ای استان بوشهر با عنوان «نون» در شهرستان جم، سرزمین افسانه ای جنوب استان با حضور ۲۵۰ خبرنگار از سراسر استان بوشهر در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه ۱۴ و ۱۵ شهریور ماه ۱۴۰۳ برگزار شد. با تلاش متولیان این رویداد، خبرنگاران از حضور اساتید برجسته رسانه […]

دادورزی ـ راضیه عقیلی مهر: دومین رویداد رسانه ای استان بوشهر با عنوان «نون» در شهرستان جم، سرزمین افسانه ای جنوب استان با حضور ۲۵۰ خبرنگار از سراسر استان بوشهر در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه ۱۴ و ۱۵ شهریور ماه ۱۴۰۳ برگزار شد. با تلاش متولیان این رویداد، خبرنگاران از حضور اساتید برجسته رسانه های کشوری با حضور در کارگاه های آموزشی با موضوعات روز دانش روزنامه نگاری، آشنا شدند.

اما در برگزاری این رویداد فرهنگی عنوان چند نکته حائز اهمیت است. نکته نخست اینکه در این رویداد مانند سال گذشته شرکت «پتروشیمی پارس» عهده دار و حامی مالی آن بود. جذب اعتبار برای برگزاری چنین رویدادهای فرهنگی اتفاق بزرگی است در فضایی که به رسانه و فرهنگ کم لطفی می شود. در حالی که پیشرفت فرهنگی، زیربنای توسعه در مسائل دیگر و حل بحران ها و رفتارهای اجتماعی است. حمایت یک شرکت صنعتی از یک جریان فرهنگی و مهم تر از آن حمایت از یک رویداد مطبوعاتی بسیار قابل احترام است. چرا که مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی، هم در قانون و هم در نظام سیاسی کشور تعریف شده است. نقش ارزشمند این رویداد فرهنگی می تواند در ردیف اشاعه مسئولیت های اجتماعی شرکت های پتروشیمی و صنایع نفتی و گازی جایگاه ویژه ای داشته باشد. جایگاهی که برخی شرکت ها و پالایشگاه های نفتی و گازی در استان آن را صرفا محدود به یک روز و به نام روز «خبرنگار» می دانند و صرفا با برگزاری یک نشست خبری همراه با محدودیت برای دعوت از خبرنگاران که البته بیشتر وقت آن هم اختصاص به سخنان مدیران شرکت دارد پایان می یابد. با احترام به برخی از شرکت های پتروشیمی که از رسانه های محلی حمایت کرده و می کنند، تعریف واقعی بزرگداشت روز خبرنگار و پاسخگویی به دغدغه های خبرنگاران در برخی از این نشست ها در اولویت نیست. شرکت هایی که برای آن ها حمایت از رسانه ها و مطبوعات محلی در ردیف مسئولیت های اجتماعی جایگاه و تعریفی ندارد. چون چنان در صنعت و اقتصاد غرق شده اند که برایشان فرهنگ و تحولات فرهنگی اهمیت ندارد. انتظاری که بارها از سوی رسانه ها مطالبه شده است و پاسخ مثبت و قابل توجهی هم از شرکت های پتروشیمی و صنعتی داده نشده است. اگر هم حمایتی انجام گرفته به شکل عادلانه و ملموس نبوده و فقط به افراد خاصی اختصاص یافته که در بده و بستان ها و ارتباطات، عملکرد مطلوبی برای مدیران شرکت ها داشته اند.

نکته دیگر اهمیت آموزش به طور پیوسته در حرفه روزنامه نگاری است. برگزاری نخستین و دومین رویداد رسانه ای استان بوشهر با عنوان «نون» در شهرستان جم یک اتفاق تخصصی در جهت رشد و توسعه حرفه ای مطبوعات محلی استان و افزایش دانش حرفه ای خبرنگاران است. خبرنگاران و فعالان رسانه در جریان به روزترین آموزش های این حرفه قرار می گیرند و با اساتید این عرصه در پایتخت آشنا می شوند. یک انتقال تجربه از کانال دانش و ارتباطی مدرسان پایتخت نشین به فعالان رسانه ای استان اتفاق می افتد که حتی با سرفصل های تکراری اما ضروری است. این اساتید به دلیل تجربه و فعالیت در رسانه های کشوری از توسعه حرفه ای بالاتری برخوردارند و الگوی خوبی برای فعالان رسانه در استان هستند. همچنین آنچه قابل توجه است به کارگیری تکنیک های استاندارد و روزآمد همزمان با طرح موضوع در تمام گرایش های خبری، گفت و گو، یادداشت، گزارش و … است که علاوه بر آن اگر اهمیت سرعت در تنظیم بخش خبر یا انتخاب عکس هم به سایر موارد اضافه شود، فرآیند دشواری است که نیاز به تجربه و تمرین و مطالعه بسیار دارد. در یک آسیب شناسی سطحی در روند فعالیت رسانه های محلی استان بوشهر، بارها شاهد سوژه های خوبی بودیم که به دلیل رعایت نشدن تکنیک در آن ها این سوژه ها سوخته اند و قلم نگارنده به هر دلیل از جمله بی حوصله گی در کسب اطلاعات تکمیلی، پرداخت جذاب با استفاده از نثری ساده و روان نتوانسته روی مخاطب تاثیرگذار باشد. گاهی شاهد تیترهای بی ربط با محتوا، خبرهای ناقص، یادداشت های نامفهوم یا بسیار پیچیده و گفت و گوهایی که ارزش پرداخت ندارند بوده ایم. از این رو تداوم در بحث آموزش به شکل عملی و تئوری می تواند بسیاری از ایرادات فراموش شده را برطرف کند و آموزه های جدیدی را جایگزین کند. البته تامین مالی و معنوی افراد تاثیر به سزایی در روند حرفه ای شدن و جریان سازی و سوژه یابی نیز دارد که دغدغه فعالان رسانه ای استان بوشهر است و بسیاری نواقص حرفه ای از این دلیل سرچشمه می گیرد.

نکته دیگر از تحقق و تداوم این رویداد رسانه ای، ایجاد رقابت و انگیزه برای شرکت کنندگان بخش رقابتی جشنواره و برگزیدگان است که در آن خبرنگاران آثار خود را در قالب های مورد نظر و متنوعی ارسال و خودشان را در جریان یک رقابت سالم از نگاه تیزبین داوران، مورد سنجش قرار می دهند. فی نفسه حضور در جشنواره و در معرض رقابت با دیگر همکاران و داوری قرار گرفتند به نوعی شجاعت می خواهد و بهتر است شرکت کنندگان خود را محدود به سابقه فعالیت و سن و سال نکنند و در این رقابت ها حضور یابند. چرا که فعالیت حرفه ای روزنامه نگاری از وسعت و تنوع و تازه گی زیادی برخوردار است و این رویدادها بیشتر نیز ایجاد کننده شور و هیجان برای شرکت کنندگان است تا ایجاد نگرانی برای کسب رتبه و مقام. چرا که داوران اصلی، مردم هستند و اینکه روزنامه نگار از منظر مخاطبانش توانسته پاسخ گوی نیاز و مطالبات آنان باشد یا خیر؟

نکته قابل توجه دیگر در این جشنواره که جای تأمل و تقدیر دارد، حضور پررنگ زنان خبرنگار و فعالان رسانه ای در سراسر استان است. زنانی که با وجود مسئولیت پرورش فرزند و زندگی مشترک با علاقه و شور خاصی دو روز فشرده در کارگاه های آموزشی را در کنار کودکانشان و حتی همسرانشان حضور یافتند. و در بخش پایانی اختتامیه برخی از زنان صاحب رتبه از هیئت داوران شدند و با بدرقه نوزاد قنداقی و همسرانشان جوایز خود را از دستان مقامات کشوری و استانی دریافت کردند. با احترام به مردان سرزمینم و تلاش شان برای تامین مالی و معنوی خانواده و سرزمین شان اما در جامعه ای که مردان در همه میدان گاهایش فرصت تجربه اندوزی داشته و دارند و زنان به دلایل متعدد و مسئولیت های فیزیولوژیکی کمتر فرصت کسب تجربه و ظهور می یابند، حضور زنان در این کارگاه های آموزشی و رقابتی قابل تقدیر است.

  • منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی