محمد اسدی مدیر موسسه داوری، کارشناس ارشد حقوق کیفری دادورزی: نظام عدالت کیفری سنتی که با محدودیت ها و ناکارآمدی هایی روبروست و مورد انتقاد نظریه پردازان حقوق کیفری و جرم شناسی نیز قرار گرفته؛ سیاست گذاران جنایی را به تفکر و تغییر نگرش برای اصلاح نظام کیفری سنتی واداشته است. از اینرو با تمایل […]

محمد اسدی مدیر موسسه داوری، کارشناس ارشد حقوق کیفری

دادورزی: نظام عدالت کیفری سنتی که با محدودیت ها و ناکارآمدی هایی روبروست و مورد انتقاد نظریه پردازان حقوق کیفری و جرم شناسی نیز قرار گرفته؛ سیاست گذاران جنایی را به تفکر و تغییر نگرش برای اصلاح نظام کیفری سنتی واداشته است. از اینرو با تمایل به میانجیگری به رویکردی نوین گام برداشته شده است.

میانجیگری فرآیندی گفتگو محور است در راستای حمایت از بزه دیده که عمده تاکید خود را در حل و فصل تنازعات و دستیابی به یک توافق و تفاهم بین بزه دیده و بزهکار قرار می دهد. میانجیگری نه با ابزار تنبیه و قهرآمیز، بلکه با زبان گفتگو مدیریت بحران کرده و به سوی صلح قدم برمی دارد. به دنبال این تغییر نگرش نسبت به پدیده مجرمانه، قانونگذار در ماده ۸۲ قانون آیین دادرسی کیفری در اقدامی نوآورانه میانجیگری را به رسمیت شناحته است. میانجیگری که امر نوینی در قانون ماست با توجه به قاعده الزامی و قانونی بودن تعقیب ، استثنایی بر این قاعده است که نشان می دهد می توان با اندکی مسامحه و نظر به فواید اجتماعی و قضایی آن از این قاعده نیز عدول کرد. می توان گفت قانونگذار در کنار قاعده قانونی بودن تعقیب در واقع قاعده متناسب بودن تعقیب را نیز پذیرفته است. امید است با هماهنگی سازمان ها و نهادها و دستگاهای مربوطه امر میانجیگری عملیاتی شده و گامی موثر در جهت صلح و تعادل اجتماعی برداشته شود.

  • منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی