سعید باقری وکیل دادگستری ـ رییس اداره معاضدت قضایی کانون وکلای دادگستری مرکز پدیده شوم بزه وکیل‌کشی و نیز اعمال خشونت علیه وکلا به دلیل انجام وظایف وکالتی‌شان موضوع جدیدی نیست لکن در یک دهه اخیر رشد چشمگیری داشته است که در آخرین مورد قتل مظلومانه همکار عزیزمان شادروان وکیل علی سلیمانی عضو کانون‌ وکلای […]

سعید باقری وکیل دادگستری ـ رییس اداره معاضدت قضایی کانون وکلای دادگستری مرکز

پدیده شوم بزه وکیل‌کشی و نیز اعمال خشونت علیه وکلا به دلیل انجام وظایف وکالتی‌شان موضوع جدیدی نیست لکن در یک دهه اخیر رشد چشمگیری داشته است که در آخرین مورد قتل مظلومانه همکار عزیزمان شادروان وکیل علی سلیمانی عضو کانون‌ وکلای دادگستری فارس بود، قطعا با کیفیتی که ما شاهد آن هستیم  قتل ایشان نه اولین مورد ترور وکلاست و نه آخرین آن خواهد بود. بدیهی است کانون‌های وکلا نمی‌توانند معجزه‌ای انجام داده و این پدیده جنایی را ریشه‌کن کنند اما می‌توانند با انجام اقداماتی موجبات پیشگیری از چنین فجایعی و نیز به حداقل رساندن چنین جنایاتی را فراهم کنند.  بارها در این زمینه قلم زده‌ام و این‌بار هم در سوگ همکاران بی‌دفاع و مظلوم خود باز هم می‌نویسم و تاکید می‌کنم کانون‌های وکلا فقط مسوول صدور و تمدید پروانه و محکومیت انتظامی اعضای خود نیستند بلکه باید نسبت به تامین شغلی و امنیت جانی وکلا نیز احساس مسوولیت کنند. اگر کانون‌ها بخواهند کماکان نقش تماشاچی و تسلیت‌گو را برای اعضای خود ایفا کنند به نسبت افزایش وکلا به همان نسبت این پدیده مجرمانه نیز افزایش خواهد یافت. آمار خشونت روزافزون علیه وکلا به‌شدت نگران‌کننده است. این آهنگ روبه رشد غیر قابل توجیه خشونت بی‌رحمانه علیه وکلا به کانون‌های وکلا هشدار می‌دهد و استوری و توییت زدن و بیانیه دادن دردی را درمان نمی‌کند لذا باید خیلی سریع وارد حوزه اقدامات اجرایی به منظور مقابله متناسب با این بزه خطرناک شد. اگر ماموریت وکلا را سربازی برای عدالت بدانیم نباید در اعلام خبرهای قتل وکلا گفت وکیلی به قتل رسید بلکه درستش این است که بگوییم سربازی از سربازان عدالت شهید شد. و اما راهکارهای مورد پیشنهاد عبارتند از:

الف: تشکیل فوری یک کارگروه پژوهشی مرکب از اعضایی شامل وکلا، روانشناسان، قضات، جامعه‌شناسان یا هر گروه یا شخص مرتبط دیگر به منظور انجام یک کار جامع تحقیقی و آسیب‌شناسی علل بروز پدیده خشونت و جنایت علیه وکلا و انتشار گزارش این کارگروه به منظور بهره‌برداری تمام وکلا.

ب: پیش‌بینی بودجه کافی برای حمایت قضایی و مالی از سوی کانون‌های وکلا و صندوق حمایت برای حمایت از بزه دیده و خانواده وی در چنین مواردی.

ج: اقدامات فوری کانون‌های وکلا از طریق کمیسیون حمایت از وکلا به منظور اعلام وکالت و پیگیری دعوی از سوی وکیل مجروح یا خانواده وکیل مقتول.

د: افزودن درس پیشگیری از مخاطرات شغلی به مباحث آموزشی اعم از کارآموزان و وکلا.

هـ : تجهیز وکلا به تجهیزات دفاعی لازم.

و: ساخت و انتشار محتواهای فرهنگی در تبیین نقش حمایتی و دفاعی وکیل نسبت به موکل خود در راستای تنویر افکار عمومی و آگاهی‌بخشی مردم نسبت به نقش وکلای دادگستری در دعاوی.

ز: تهیه متنی به منظور حمایت و تامین جانی وکلا توسط کانون‌های وکلا تحت عنوان لایحه یا طرح به منظور ارایه به مجلس و تصویب و تبدیل آن به قانون.

امیدوارم هرگز شاهد جنایت در حق انسان‌هایی که وظیفه شغلی ایشان دفاع از حق موکل و پویندگان راه عدالت هستند، نباشیم.

 

  • منبع خبر : روزنامه اعتماد