توهین و تحقیر به افراد نهتنها کرامت انسانی را خدشهدار میکند، بلکه در قوانین ایران جرمانگاری نیز شده است. قانونگذار با هدف حفظ جایگاه شغلی کارکنان در حال انجام وظیفه، به آنها نگاه ویژهای داشته و برای اهانت به کارمندان دولت، کارکنان وزارتخانهها، مؤسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها مجازات سنگینتری از یک توهین ساده […]
توهین و تحقیر به افراد نهتنها کرامت انسانی را خدشهدار میکند، بلکه در قوانین ایران جرمانگاری نیز شده است. قانونگذار با هدف حفظ جایگاه شغلی کارکنان در حال انجام وظیفه، به آنها نگاه ویژهای داشته و برای اهانت به کارمندان دولت، کارکنان وزارتخانهها، مؤسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها مجازات سنگینتری از یک توهین ساده در نظر گرفته است.
شخصیت و آبروی افراد از جمله ارزشمندترین سرمایههای اجتماعی آنها محسوب میشود، به همین دلیل قانون، همانطور که از جان و مال افراد حمایت میکند، آبروی آنها را نیز تحت حفاظت قرار داده است. در محیطهای کاری، توهین و تحقیر از سوی مدیران، همکاران یا ارباب رجوع، چالشی جدی است که میتواند تبعات قانونی و اجتماعی بههمراه داشته باشد.
شاید به جرأت بتوان گفت توهین، تحقیر و آزارهای کلامی ممکن است بیشتر از هر رفتار ممنوعه دیگری، در زندگی روزمره اتفاق بیافتد. افراد، گاهی مورد اهانت واقع میشوند و گاهی خود به دیگران توهین میکنند. عملی که شاید عموم مردم، ساده از کنار آن میگذرند، اما قانونگذار به آن توجه داشته و افراد را از تعرض به حیثیت و آبروی یکدیگر منع و برای حفظ حقوق اساسی و ارزشهای انسانی، توهین را جرمانگاری کرده است و از آن با نام «هتک حرمت اشخاص» یاد کرده است.
هتک حرمت اشخاص رفتاری است که غالبا بدون اطلاع از آثار و پیامدهای ناگوار آن اتفاق میافتد و پیگیری آثار ناشی از آن، هیچگاه به اندازه میزان شیوع و انجام آن نبوده است.
مریم زندهدل فعال حقوق کار و تأمین اجتماعی در گفتوگو با میزان به سوالاتی در زمینه توهین و تحقیر کارمندان دولت، کارگران و سایر افراد شاغل از سوی ارباب رجوع، مدیر، کارفرما و یا سایر همکاران پاسخ داد.
توهین، افترا و فحاشی در محیط کار: بررسی قوانین و مجازاتهای مرتبط با رفتارهای آزاردهنده
میزان: توهین، تحقیر و افترا در محیط کار به چه معناست؟
مریم زندهدل فعال حقوق کار و تأمین اجتماعی در پاسخ به این سؤال گفت: متأسفانه بیاحترامی، توهین، تحقیر، افترا و آزار کلامی به کارگر یا کارمند از سوی مدیر و کارفرما و کارگران و کارمندان به یکدیگر در محیط کار موضوع رایجی است. توهین و تحقیر را میتوان بهعنوان یک گفتار یا رفتار توهینآمیز، تعریف کرد. رفتار توهینآمیز در محل کار به هر رفتاری گفته میشود که نامناسب، بیادبانه، ناخوشایند و آزاردهنده باشد. از نظر مقررات کیفری توهین عبارت است از بهکار بردن گفتاری که از قبیل الفاظ رکیک و فحاشی باشد و یا ارتکاب اعمالی که با در نظر گرفتن عرفیات جامعه و شرایط زمانی و مکانی و موقعیت اشخاص موجب تحقیر آنان شود؛ بنابراین توهین صرفا به لفظ واقع نمیشود و میتواند بهوسیله رفتار، نوشتار یا تصویر نیز واقع شود.
وی افزود: در اینجا میتوانیم چند وضعیت را تعریف کنیم یکی بحث «توهین» است که در قانون تعریف شده، یکی بحث «افترا» است که میتواند از نوع فحاشی و انتساب یک جرم باشد. مثلا کارفرمایی در محل کار به کارگر یا کارمند تهمت بزند که تو دزدی کردهای معمولا در این موارد تهمت (افترا) و توهین کنار هم استفاده میشود ولی اینها کاملاً با هم متفاوتاند. توهین معنایش این است که ما یک لفظی را استفاده کنیم که اهانتآمیز محسوب شود و بهطور عرفی موجب کسر شأن شخص شود که صرفا هم بهصورت لفظی نیست.
وی ادامه داد: بهعنوان مثال پرتاب کردن آب دهان یا یک شی به سمت دیگران میتواند در عرف جامعه اهانتآمیز محسوب شود حتی ممکن است الفاظ و عباراتی بهکار برده شود که بیانگر تهمت باشد، مانند اینکه شخص را با الفاظ رکیک خطاب کنند که خود این موارد در شریعت و قوانین ما جرمانگاری شده است. بهعنوان مثال الفاظ رکیک جنسی که در قانون ما مجازات جداگانهای دارد و تحت عنوان «قذف» میتواند مورد پیگیری قرار بگیرد و مجازات شدیدتری دارد. اما در مورد افترا اگر بخواهم بهصورت جداگانه توضیح بدهم افترا یعنی انتساب یک امر مجرمانه به دیگری که میتواند از طریق نوشته یا در جمع و یا بهصورت شفاهی واقع شود که هرکدام در قانون مجازات جرمانگاری شده و پدیدهای مذموم است که در دسته جرایم قرار میگیرد. همچنین بحث فحاشی را داریم که فحاشی یا اهانت به اشخاص در قانون مجازات جداگانهای دارد که همه این موارد در محیط کار نیز تحقق پیدا میکند.
بررسی جرمانگاری توهین به کارمندان دولت و مجازاتهای آن
میزان: تحقیر و توهین به کارمند دولت و کارگر جرم است؟
این فعال حقوق کار و تأمین اجتماعی در پاسخ به این سوال گفت: بله طبیعتاً وقتی توهین در حالت عادی و در جامعه و بین مردم عادی جرم است در محل کار و به کارمند دولت نیز به طریق اولی جرم است و به صورت جداگانهای نیز جرمانگاری شده است. با توجه به اینکه تقریبا تمام افراد برای حفظ آبروی خود در محل کار، اهمیت ویژهای قائلاند و باتوجه به اهمیت امنیت روانی و دفاع از حیثیت و آبروی افراد علیالخصوص کارمندان دولت به لحاظ انجام وظیفه، اگر شخصی با اقدامات خود، قصد خدشهدار کردن جایگاه کارمند دولت و توهین به وی به سبب آن جایگاه را داشته باشد، مرتکب جرم شدیدتری از یک توهین ساده شده و مجازات سنگینتری خواهد داشت.
وی ادامه داد: فارغ از بحث جرم توهین به کارمند دولت که جرم مستقلی محسوب میشود، به صورت کلی، توهین میتواند در محیط کار دولتی یا غیردولتی به اشکال مختلف و از طریق افراد مختلف اتفاق بیافتد. ممکن است کارمندان یا کارگران به یکدیگر توهین کنند یا اینکه مدیر، کارفرما یا نماینده کارفرما به کارگر یا کارمند توهین کند و یا حتی برعکس؛ ممکن است کارگر به کارفرما توهین کند یا اینکه ارباب رجوع بهواسطه آن مراجعهای که به آن واحد خدماتی، شرکت یا اداره دولتی یا غیردولتی داشته است، مرتکب توهین، تحقیر و یا افترا شود.
وی بیان کرد: اگر بخواهم مثالی بزنم، تجربهای که اخیرا اتفاق افتاد و در فضای رسانهای هم خیلی پررنگ شد آن کارگر یکی از این شرکتهای معروف لبنیاتی بود که در حال انجام کار بود و لباس کارخانه تنش بود و به خاطر اینکه ریش خود را اصلاح نکرده بود توسط نماینده کارفرما تحقیر، تهدید به اخراج و کسر حقوق شد. خب این رفتار یک رفتار غیرانسانی، غیراخلاقی و در واقع یک نوع تحقیر نیروی کار است که میتواند قابلیت مجازات داشته باشد، چه برسد به اینکه از این کار فیلم گرفته شود و در فضای رسانهای و فضای مجازی هم منتشر شود. این فیلم بازخوردهای منفی برای شرکت داشت به دلیل اینکه کارفرما یا نماینده کارفرما از کارگرهای زیادی در حالیکه آنها را تحقیر میکرد فیلم گرفته بود. بارها و بارها من پیامهایی از بابت توهینها، تهمتها یا تحقیرهایی که محل کار اتفاق افتاده است، دریافت کردهام.
زندهدل در رابطه با حفظ شأن همه افراد در محل کار بیان داشت: اساساً مسئلهای که باید در محل کار به آن بپردازیم این است که شخصیت، شأن و منزلت همه افراد فارغ از اینکه در طبقه فرادست یا فرودست قرار میگیرند چه کارمند دولت و کارگر باشند چه مدیر و کارفرما، محترم است و همه یکسان شناخته میشوند. اینکه کارفرما به جهت بالادست بودن خود رفتارهای ناپسند، تحقیرآمیز و غیرمعقولی انجام دهد. اینها همانند انتساب یک جرم به یک شخص است مثل اینکه بگوید فلان چیز را تو دزدیدی یا فحاشی و الفاظ توهینآمیز همه اینها میتواند اتفاق بیافتد حتی رفتار هم میتواند توهینآمیز باشد.
این فعال حقوق کار و تأمین اجتماعی گفت: توهین در قانون مجازات اسلامی به چند شکل جرمانگاری شده است. در واقع نوع اهانت در قانون ما اهمیت دارد و به توهین ساده و مشدد تقسیم میشود. همچنین اگر این توهین، حالت انتساب امور غیراخلاقی پیدا کند، خود این موضوع در شرع و قانون ما جرم جداگانهای محسوب میشود و تحت عنوان قذف میتواند مجازات سنگینتری داشته باشد.
حقوق کارمندان و مجازاتهای مرتبط با تعرض به حیثیت افراد
میزان: مستندات قانونی و مجازات جرم توهین، تحقیر و افترا به کارمندان دولت و افراد شاغل چیست؟
مریم زندهدل در پاسخ به این سؤال گفت: اگر بخواهیم مستند به قانون صحبت کنیم ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات)، در رابطه با توهین عادی است، به موجب این ماده توهین به افراد از قبیل: فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد، [مستوجب] جزای نقدی درجه شش است، بنابراین گاهی تعرض به حیثیت افراد از طریق توهین موجب اعمال مجازات حدی خواهد شد. اما ماده ۶۰۹ این قانون، ماده حمایتی از کارمندان دولتی است.
وی افزود: در این ماده، علاوه بر توهین به روسای قوا یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان و یا قضات واعضای دیوان محاسبات، توهین به کارکنان وزارتخانهها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها نیز جرمانگاری شده و مجازات این جرم از ۴۵ روز تا ۳ ماه حبس یا ۷۴ ضربه شلاق و یا جزای نقدی در نظر گرفته شده است. در این ماده شرایط خاصی برای تحقق این جرم مشخص شده به این معنی که این توهین باید با توجه به سمت فرد باشد و اینکه در حال انجام وظیفه یا به سبب آن باشد. بنابراین، قانونگذار با توجه به اهمیت این موضوع، مجازاتهای خاصی برای توهین به کارمندان دولت بهعنوان یکی از موارد توهین مشدد تعیین کرده است تا از حقوق و کرامت این افراد به سبب انجام وظیفه محافظت کند.
وی در ادامه گفت: ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی در این مورد عنوان میکند، هر کسی به قصد ضربه رساندن به دیگری یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی بهوسیله نامه شکواییه مراسلات عرایض گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی خطی امضا اکاذیب را اظهار کند یا با همان مقاصد اعمالی را بر خلاف حقیقت رأسا یا بهعنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً یعنی چه بهصورت شفاف مشخص یا بهصورت ضمنی و در لفافه نسبت بدهد اعم از اینکه از این طریق به هر نحو ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نشود، علاوه بر اعاده حیثیت به حبس از یک ماه تا یک سال و یا شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم میشود.
زندهدل عنوان کرد: بحث دیگری که خوب است مطرح کنم این است که یک جرمی وجود دارد به نام «هَجو» که ماده ۷۰۰ قانون مجازات اسلامی به آن پرداخته است. این ماده بیان میکند که هرکس با نظم یا نثر یا بهصورت کتبی یا شفاهی کسی را هجو کند و یا هجویه را منتشر کند به حبس از پانزده روز تا سهماه محکوم میشود. تعریف هجو را اگر بخواهیم بگوییم، در واقع همان برشمردن عیب توهین و اهانت است که میتواند کتبی یا شفاهی باشد که خب اگر همین هجو متضمن نسبت دادن یک جرم باشد در بزه افترا قرار میگیرد. هجو کردن یک رفتار مجرمانه است و انتشارش جرم جداگانهای است و اگر سهوی باشد مثلا شوخی و مزاح باشد دیگر مشمول این ماده نمیشود.
وی در ادامه در رابطه با تاثیر توهین در محیط کار اظهار داشت: توهین به کارمند و کارگر، موضوعی است که خیلی ناراحتکننده است چراکه کارمند و کارگری که در محیط کار زحمت میکشد و تلاش میکند تا مبلغی را به هر حال کسب روزی حلال کند با این اتفاق شرافتش جریحهدار میشود و این موضوع حتی میتواند بیانگیزگی و عدم تمایل افراد به کار سالم را رقم بزند که ناامیدی در فضای کار ایجاد میکند. من خودم وقتی که با این موارد برخورد میکنم خیلی ناراحت میشوم به این جهت که میبینم مثلا یک فرد ۵۰- ۶۰ ساله در محیط کار نسبتی به او داده شده بعضاً این افراد را حتی با نسبتهای کذب در کمیته انضباطی محکوم میکنند و رای علیه آنها صادر میکنند و به این روش آنها را اخراج میکنند من مواردی را داشتم که رای کمیته انضباطی صادر شد، اما به این دلیل که برخلاف قانون بود و جرم انتسابی اصلاً محرز نبود توانستیم با رای اداره کار، کارگر را به کار برگردانیم و کلیه حقوق و مزایای ایام بلاتکلیفی وی را بگیریم.
حقوق کارمندان و کارگران در مقابل هتک حیثیت و انتساب خرابکاری
میزان: توهین، تحقیر و افترا و در محیط کار از سوی چه افرادی ارتکاب مییابد؟
زندهدل در پاسخ به این سوال گفت: مبحثی که در مورد توهین، تحقیر و افترا در محل کار مطرح کردید میتواند دو جنبه داشته باشد یکی اینکه؛ توهین توسط یک شخصی مثل «ارباب رجوع» اتفاق بیافتد مانند مشاغلی که حالت خدماتی دارند یا مثلا در ادارات دولتی توسط ارباب رجوع علیه کارمند دولت اتفاق بیافتد و یا توسط کارفرما یا مدیران و یا نمایندگان آنها علیه کارمند اتفاق بیافتد.
وی افزود: باتوجه به اینکه بهصورت کلی در قانون مجازات اسلامی همه این موارد از جمله توهین، تحقیر، افترا بهصورت مجزا جرمانگاری شده است، بنابراین اهمیتی ندارد که چه کسی مرتکب این رفتار شود چراکه در هر صورت قابل پیگیری است. حالا برخی افراد مانند کارمندان دولت به جهت وظیفهای که انجام میدهند، آن خدمتی که انجام میدهند باید مورد احترام جامعه قرار بگیرند و افراد حق ندارند که بهواسطه انجام وظیفه این اشخاص به آنها توهین کنند و مجازات شدیدتری برای مرتکب در نظر گرفته شده است و سایر افراد که کارمند دولت محسوب نمیشوند نیز میتوانند با استفاده از قوانین مربوط به توهین ساده این موضوع را پیگیری کنند.
میزان: آیا انتساب یک خرابکاری عمدی به همه کارمندان یا کارگران یک مجموعه با توجه به هتک حیثیت افراد قابل پیگیری است؟
مریم زندهدل در پاسخ به این سوال گفت: بله. بهنظر میرسد که مطابق قانون اگر بشود این موضوع را ثابت کرد باید از این افرادی که بدون سند و مدرک قابل اثباتی به آنها انجام خرابکاری و یا موضوع ناروایی نسبت داده شده، اعاده حیثیت شود و این افراد حق دارند آنچه که برخلاف واقع به آنها نسبت داده شده را، پیگیری کنند.
وی در پایان گفت: موضوع دیگری که معمولا در محل کار اتفاق میافتد این است که کارمند یا کارگر وقتی از یک مجموعه خداحافظی میکند و جدا میشود، اموالی تحویل میدهد و میرود. وقتی میخواهد مطالباتش را دریافت کند مخصوصاً در مورد کارگرانی که سالهای طولانی در یک محیط کار بودند وقتی مطالبات پایان کار خود مانند عیدی و سنوات را مطالبه میکند، بعضاً این تهمت را به آنها میزنند مثلا یک وسیلهای نزد شما بوده و تحویل ندادهاید و بعضا مشاهده شده که بهصورت دروغین همچین مسائلی مطرح میشود که کارگر از پیگیری حقوق خود منصرف شود، در این مورد باید گفت اگر کارگر چنین اقدامی را انجام نداده باشد، جای نگرانی نیست و میتواند برای دریافت مطالبات خود به اداره کار مراجعه کنند و شکایت کند. کارفرما اگر مدعی خیانت در امانت یا سرقت یا مواردی از این قبیل باشد باید شکایت کیفری مطرح کند و بتواند این بزه انتسابی به کارگر را اثبات کند. برعکس این موضوع هم ممکن است اتفاق بیافتد یعنی کارمند دولت یا کارگر به مدیر، کارفرما و یا ارباب رجوع اهانت کند یا افترا بزند. اما معمولا آنچه که اتفاق میافتد. مواردی بود که بیان شد و من بیشتر با این موارد سروکار داشتم.
اثرات رفتار توهینآمیز در محیط کار بر کارکنان
رفتارها و صحبتهای تحقیرآمیز و توهینآمیز، سرزنش، انتقاد عمدی و غیرسازنده، القاب نامناسب، اظهارات آزاردهنده مربوط به نژاد، جنسیت و مذهب، تهدید کلامی، سوءاستفاده روانشناختی (Gaslighting)، قضاوتگری، و تهاجم لفظی با صدای بلند نمونههایی از توهین، بدرفتاری و آزار کلامی است.
رفتار توهینآمیز و آزار کلامی ممکن است به اندازه آزار جسمی، جدی بهنظر نرسد، اما میتواند صدمات و آسیبهای طولانی مدتی به افراد وارد کند. یک محیط کار سالم باید به کارمندان آن احساس امنیت و احترام بدهد. تحقیر، توهین، افترا و تمسخر میتواند باعث کاهش بهرهوری، افزایش استرس و حتی ترک کار توسط کارکنان شود. رفتار توهینآمیز در محیط کار، تأثیر قابل توجهی بر سلامت روان، حس ارزشمندی و باور به داشتن توانایی برای رسیدن به موفقیت در فرد میگذارد.
نکته قابل توجه اینکه درک نیت افراد، قبل از هرگونه واکنشی نقش مهمی در کنترل و مدیریت شرایط دارد، چراکه ممکن است شخصی متوجه توهینآمیز بودن اعمال خود نشود یا اینکه رفتار نامناسب او ناشی از مشکلات شخصیاش باشد.
برخی اثرات توهین و تحقیر در محل کار:
کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس
احساس تحقیر یا خجالتزدگی
احساس خستگی
کاهش شدید انگیزه کاری
تشدید استرس و اضطراب (حتی در روزهای غیرکاری)
افسردگی یا از دست دادن علاقه به فعالیتهای قبلی
حمله عصبی (در موارد شدید) و تاثیرات جسمی
نحوه مواجهه با توهین، تحقیر و بیاحترامی در محیط کار
مواجهه با تحقیر، اهانت و هرگونه آزار کلامی در محیط کاری تجربه بسیار ناخوشایندی است، بهنحویکه گاهی تاثیرات منفی حاصل از آن، غیرقابل تحمل خواهد بود.
برخی افراد در این مواقع به دنبال تلافی یا انتقام هستند. اما آیا راههای بهتری برای مواجهه با بیاحترامی، توهین و تحقیر در محیط کار وجود ندارد؟
مقابله جدی و موثر با تحقیر و توهین در محیط کار میتواند منجر به حفظ سلامت روانی، افزایش رضایت شغلی و کاهش جابجایی کارمندان شود. همچنین، نشاندهنده تعهد سازمان به حفظ حقوق و کرامت انسانی افراد است.
آگاهی از نحوه برخورد با رفتار توهینآمیز در محیط کار، میتواند به برونرفت از این موقعیت و جلوگیری از پیامدها و آسیبهای ناشی از آن کمک کند.
برخی کارهایی که میتواند در مواجهه با توهین و تحقیر در محل کار به شما کمک کند:
اعتماد به نفس داشته باشید
هوشمندانه عمل کنید
خونسردی خود را حفظ کنید
خودتان را سرزنش نکنید
توانایی خود را دست کم نگیرید
خوب گوش کنید، سپس صحبت کنید
از کلمات تند و نامناسب استفاده نکنید
خشم خود را کنترل کرده و حسابشده عمل کنید
برای حفظ آرامش در شرایط لزوم موقعیت را ترک کنید
درک کنید که تنها نیستید
استرس نداشته باشید
از تجربیات گذشته درس بگیرید
راهنمایی و کمک بگیرید
قوی بمانید و به ادامه مسیر برگردید
تحقیر را شخصی نگیرید و از تخیل خود کمک بگیرید
مواقعی وجود دارد که ممکن است استرس زیادی را در محل کار تجربه کنید، زیرا انتظار ندارید که از طرف همکار یا مدیر چنین رفتاری با شما شود. در این شرایط، تحقیر را شخصی نگیرید تا از نظر ذهنی افسرده نشوید. با آن بهعنوان یک موضوع کوچک برخورد کنید و حالت تخیلی خود را روی آن شخص قرار دهید. شما میتوانید آنها را بهعنوان یک کودک در مدرسه تصور کنید. همین اقدام ساده، استرس را کاهش و ذهن را از تحلیل چرایی این اتفاق آزاد میکند.
وقتی واقعاً نیاز است، موضوع را تشریح کنید
وقتی همه چیز خارج از کنترل است، توصیه میشود موضوع را از مدیر خود پنهان نکنید. میتوانید مدتی صبر کنید تا اوضاع بهتر شود اگر نشد، سعی کنید با یک پیام یا ملاقات حضوری با مدیر خود در مورد چالش به وجود آمده صحبت کنید.
سعی نکنید واقعیت را تغییر دهید
شما فقط میتوانید ذهن یا رفتار خود را کنترل کنید. اما تغییر رفتار دیگران آسان نیست، بنابراین برای نصیحت یا تغییر ذهنیت افراد، تلاش زیادی نکنید. خودتان باشید و خود را از منفیبافی دور نگه دارید. نمیتوان انتظار داشت که همه، رفتار مودبانهای داشته باشند. برای مواجهه با این رفتارها در محیط کار آماده باشید و در شرایط سخت، هرگز ضعف خود را به کسی نشان ندهید.
وظیفه خود را انجام دهید
هرگز اجازه ندهید احساسات منفی یا توهین از سوی دیگران، در کار شما اختلالی ایجاد کند. اگر در انجام وظایف خود کوتاهی کنید، افرادی که برای شما مشکل ایجاد کردهاند برنده بازی میشوند. پس انرژی خود را از دست ندهید و با جدیت به کار خود ادامه دهید.
در مواقع لزوم همکاری خود را قطع کنید
زمانیکه انجام تمامی راهکارها تاثیری بر توقف رفتار توهینآمیز در محیط کار نداشته، بهتر است در صورت امکان، همکاری خود را قطع کنید. ممکن است فرد آزارگر، شریک، همکار یا رئیس شما باشد، در هر صورت، پایان دادن به همکاری و پیدا کردن کار در یک محیط سالم، بهعنوان آخرین راهکار مواجهه با توهین و تحقیر در محیط کار توصیه میشود.
نحوه پیگیری قضایی جرم توهین
جرم توهین جرمی قابل گذشت است؛ بنابراین با شکایت شاکی تعقیب آغاز میشود و با گذشت وی نیز تعقیب متوقف میشود.
بهدلیل قابل گذشت بودن بزه توهین، لازم است که علیه مرتکب شکایت کنید تا تحت تعقیب قرار بگیرد. برای این کار باید شکواییهای در دفتر خدمات الکترونیک قضایی تنظیم و ثبت شود.
پس از آن دادسرا زمانی را برای رسیدگی به این پرونده تعیین میکند. اگر وقوع جرم و انتساب آن به متهم برای مقام تحقیق احراز شود، قرار جلب دادرسی صادر میشود.
سپس پرونده برای صدور حکم به دادگاه کیفری ارسال میشود. در صورتیکه این قرار مورد قبول باشد، دادستان کیفرخواست را صادر میکند.
سپس پرونده به همراه کیفرخواست صادره به دادگاه کیفری فرستاده میشود.
زمان جلسه دادرسی و شماره شعبه کیفری به طرفین ابلاغ میشود. شاکی برای حضور مؤثر در جلسه دادگاه و اثبات ارتکاب جرم باید ادله محکمهپسندی داشته باشد.
- منبع خبر : خبرگزاری میزان
Sunday, 9 February , 2025