دادورزی: در نشست های خبری رئیس کل دادگستری استان بوشهر که هر چند ماه به شکل دوره ای با حضور جمعی از خبرنگاران بوشهری برگزار می شود. هر موضوعی که مرتبط با حقوق مردم و عامه است، مطرح و مورد پیگیری دادگستری قرار می گیرد. در نشستی که در بهمن ماه امسال برگزار شد به […]

دادورزی: در نشست های خبری رئیس کل دادگستری استان بوشهر که هر چند ماه به شکل دوره ای با حضور جمعی از خبرنگاران بوشهری برگزار می شود. هر موضوعی که مرتبط با حقوق مردم و عامه است، مطرح و مورد پیگیری دادگستری قرار می گیرد. در نشستی که در بهمن ماه امسال برگزار شد به موضوعات متنوع نحوه مدیریت شهری استان،آزادی زندانیان و حمایت از خانواده هایشان، حمایت از سرمایه گذاران، وضعیت ایمنی جاده ها، امنیت شهروندان و شهر، قاچاق سوخت، انشعاب آب و فرسودگی شبکه آبرسانی، ساماندهی قایق های بی هویت، کودکان کار، تحقق اشتغال ۵۰ درصد بومیان استان، صدور اسناد جزیره خارگ، دریافت حق آلایندگی ها، وضعیت محیط زیست استان، صدور احکام جایگزین حبس و بسیاری دیگر از دغدغه های به روز استان طرح شد و از جانب مدیر کل دادگستری استان بوشهر پاسخ و یا در دستور پیگیری قرار گرفت. گفتنی است این نشست هر چند در چند روز گذشته برگزار و اخبار آن در رسانه ها منتشر شد اما اهمیت پرداخت به موضوعات متنوع و آمارهای عنوان شده از سوی مقام عالی دادگستری استان برای پیگیری و اطلاع مردم در آینده و سال جدید ضرورت انتشار گزارشی در این مجال را فراهم نمود.

۲۵ هزار فقره میانگین ورودی پرونده ها به دادگستری استان در هر ماه است

رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: میانگین ورودی پرونده ها در استان بوشهر هر ماه ۲۵ هزار فقره است و به همین میزان هم خروجی اتفاق می افتد. هر ماه بیش از  ۱۰۰۰ فقره از تعداد پرونده های مسن ما کم می شود.

مهدی مهرانگیز افزود: در سال جاری نزدیک به ۲۵۰ هزار فقره پرونده وارد محاکم استان بوشهر شده است و حدود ۲۶۰ هزار فقره پرونده نیز مختومه شده است.

وضعیت صلح و سازش در پرونده های استان بوشهر خیلی خوب است

مهرانگیز گفت: به دلیل ورود بسیاری از خیرین در پرونده های آزادی زندانیان جرائم عمد (قتل) و غیرعمد، وضعیت پرونده هایی که به صلح و سازش در استان بوشهر ختم می شود خیلی خوب است.

رئیس کل دادگستری استان بوشهر اظهار داشت: چندی پیش ۱۳ نفر از زندانیان جرائم غیرعمد با ورود خیرین استان بوشهر آزاد شدند. امسال نیز ۱۹ زندانی در پرونده های قتل عمد (قصاص) داشتیم که با پیگیری خیرین و گرفتن رضایت از اولیای دم آزاد شدند.

مهدی مهرانگیز بیان داشت: نزدیک به ۱۵۰ زندانی زن و مرد از جرائم غیرعمد در زندان داریم، از این رو ضمن تشکر از خیرین و مردم نجیب و مهربان استان بوشهر می خواهم برای آزادی این زندانیان برای بازگشت آنان ها به جامعه و کانون خانواده مانند همیشه ما را همراهی کنند.

تصادفات جاده ای نسبت به سال گذشته ۷ درصد کاهش داشته است

رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: طبق آمار تصادفات منجر به فوت نسبت به سال گذشته ۷ درصد کاهش یافته است. دادگستری استان در ورود به موضوع وضعیت جاده ها، آسفالت و تصادفات به ویژه در مسیر جم و سیراف و تصادفات زنجیره ای اخیر ورود کرده و خواهد کرد.

مهدی مهرانگیز افزود: در جریان تصادفات زنجیره ای مسیر جم و سیراف هم مدیر کل راهداری و هم پیمانکار را برای توضیحات فراخواندیم. این مسیر جاده ای از ۲۰ سال قبل که راه اندازی شد از زیرسازی استاندارد برخوردار نبوده است و درگیر مشکلاتی است که باید برطرف شود. با تمام این تفاصیل نباید وضعیت جاده های ما به نحوی باشد که حتی یک تن به خاطر ناایمنی جاده ها فوت کند.

این مقام دادگستری بیان داشت: بدون شک مسائل دیگری در بروز تصادفات جاده ای جرحی و فوتی موثرند که خارج از حیطه ما است. ۳۰ یا ۴۰ درصد به ناایمن بودن خودروهای ما برمی گردد که باید مسئولین مربوط پیگیری کنند. چرا که برخی خودروهای ما استاندارد لازم را ندارند. ماشین خارجی وقتی دچار سانحه می شود در بیشتر موارد تلفات ندارد اما ماشین پراید یا پژو حداقل یک تلفات دارد. چون بدنه ضعیف دارند باید سیاست ها طوری باشد که به سمت خودرو ایمن، جاده ایمن و راننده ایمن برویم.

مهرانگیز افزود: هر چند دادگستری در تمام مسائل مرتبط با حقوق مردم وارد می شود و از دادستان خواستیم این مسائل را پیگیری کند. بسیاری از مواقع راننده رعایت نمی کند و با سرعت غیرمجاز حرکت می کند. جاده ناایمن، سرعت غیرمجاز و وسیله نقلیه ناایمن باعث تصادفات می شود.

پرونده ها در اجرای احکام به روز هستند

رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: تأخیری در اجرای احکام نداریم. پرونده های ما در اجرای احکام به روز هستند. شاید برخی پرونده های مجازات منجر به قصاص یا اعدام باشد که به دلیل حساسیت موضوع سعی می کنیم بماند تا از طریق صلح یاران و خیرین بتوانیم رضایت اولیای دم را بگیریم.

مهدی مهرانگیز افزود: برخی پرونده های کیفری مانند مواد مخدر و پرونده های با مجازات اعدام را چون هم به کمیسیون عفو و هم به رئیس قوه قضاییه می فرستیم تا بتوانیم آن ها را مشمول عفو قرار دهیم. به خصوص آن هایی که فاقد سابقه کیفری هستند از این رو مدتی تاخیر در اجرای حکم دارند.

وضعیت استان بوشهر در صدور قرار بازداشت موقت بسیار خوب است

مهدی مهرانگیز اظهار داشت: تقریبا در استان بوشهر ما بازداشت موقت نداریم که بیشتر از دو ماه طول بکشد. مگر پرونده های کیفری منجر به قتل که در این پرونده ها صدور قرار بازداشت موقت یک امر طبیعی است و تنها قراری که بازپرس می تواند صادر کند، بازداشت موقت است.

وی افزود: چون در جرم قتل عمد متهم یا متهمان باید بمانند تا قاتل مشخص شود. باید  تحقیقات مقدماتی فرد مظنون انجام شود و قانون هم غیر از بازداشت موقت در پرونده قتل مورد دیگری را به بازپرس و قاضی اجازه نداده است.

رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: به غیر از جرائم منجر به قتل به تمامی دادستان ها و دادیاران و بازپرسان تاکید کرده ام در موارد دیگر با بازداشت یک نفر موجب ایجاد مشکلات بیشتر نشوند. سعی شده از این نوع قرار بازداشت حداقل ممکن استفاده شود. هر چند وضعیت استان بوشهر در صدور قرار بازداشت موقت بسیار خوب است. و ما جزو استان هایی هستیم که در صدور قرار بازداشت موقت رتبه بالایی داریم.

هشدار دادستانی به شهرداری ها

رئیس کل دادگستری استان بوشهر بیان داشت: بر اساس ماده ۵۵ قانون شهرداری ها، شهرداری موظف است به مالکان ساختمان های نیمه تمام هشدار دهد. به ویژه ساختمان هایی که در مبلمان شهری تأثیر دارند. اگر این ساختمان ها چه دولتی چه خصوصی مشکلی دارند برای مثال ساختمانی خطر جانی برای عابرین داشته باشد به دادستانی اعلام کنید چون دادستان این اختیار را دارد ورود کند.

وصول عوارض آلایندگی

مهدی مهرانگیز گفت: تقریبا از حق آلایندگی ها تا قبل از حضور ما خبری نبود و هیچ گاه پرداخت نمی شده است. با پیگیری انجام شده تا الان حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان از این حق در مرحله اول دریافت شد. که علاوه بر استان بوشهر به حساب استان های فارس و هرمزگان و شهرها و روستاهای اطراف، به دلیل نزدیکی با شهرستان عسلویه واریز شد.

ایشان افزود: در مرحله دوم واریزی حق آلایندگی ۲۲۳۶ میلیارد تومان (تقریبا دو و سه دهم همت) به تازه گی دریافت و به حساب شهرداران و دهیاران استان واریز شد.

رئیس کل دادگستری استان بوشهر بیان داشت: در مرحله نخست واریزی به حساب شهرداران و دهیاران استان بوشهر نامه ای را به استاندار نوشتم که اعطای مرحله دوم حق آلایندگی به شهرداران و دهیاران منوط بر ارائه گزارشی به دادگستری است مبنی بر اینکه این اعتبارات مرحله اول چطور و چگونه هزینه شده است.

این مقام عالی قضایی افزود: با این نامه دیگر نمی توانند اعتبارات را هر طور می خواهند خرج کنند. همین جریان موجب شده در استفاده از این اعتبار به درستی اقدام شود به نحوی که در حساب شهرداران و دهیاران از مرحله نخست همچنان اعتبار باقی است. قبلا برخی دهیارهای ها حق آلایندگی را در بانک می گذاشتند و برای خودشان وام قرض الحسنه می گرفتند.

مهرانگیز گفت: ۱۰۰۰ میلیارد دیگر از این حق آلایندگی به استان بوشهر در روزهای آینده پرداخت خواهد شد.بر اساس قانون باید ۵۰ درصد این اعتبار را در رفع آلایندگی ها استفاده کنند. که آلایندگی هم طبق قانون تعریف دارد و گسترده ساماندهی جاده، بهداشت و فاضلاب و … استان را در برمی گیرد.

۳۶ میلیارد تومان حق آلایندگی برای شهرستان دیلم پیش بینی شد

رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: برای شمال استان بوشهر چیزی به نام حق آلایندگی وجود نداشت. و این نخستین بار است که با پیگیری ما با امور مالیاتی و تهران و درخواست شهرداری دیلم ۳۶ میلیارد تومان هم برای شهرستان دیلم برای حق آلایندگی پیش بینی شده است که البته برای دشتستان هم حق آلایندگی پیش بینی شده است.

مهرانگیز گفت: در تلاشیم هر چیزی که حق مردم استان در موضوع آلایندگی است، پرداخت شود. حق آلایندگی فقط باید در استان بوشهر مصرف شود. هنوز حق آلایندگی های سال ۱۴۰۳ وصول نشده و هر چه هست مربوط به قبل این سال است. خود سال ۱۴۰۳ رقم قابل توجهی است.

ساماندهی قایق های بی هویت

مهدی مهرانگیز گفت: از ۵۴۰۰ قایق ۴۵۰۰ قایق ساماندهی شده اند. سال گذشته که دو خانم برای تفریح از قایق های بی هویت استفاده کردند و دچار حادثه شدند و منجر به فوت شان شد معاونت پیشگیری دادگستری طی نامه ای به اداره بنادر و کشتیرانی استان و شهرداری خواست برای عید نوروز این قایق ها را ساماندهی کند. سعی می کنیم این مسائل در استان بوشهر دیگر اتفاق نیفتد.

خودروهای رسوبی

رئیس کل دادگستری استان بوشهر اظهار داشت: در شش ماه نخست مدیریتم در دادگستری استان، خودروهای رسوبی در گمرک با توجه به دغدغه رئیس قوه قضاییه تعیین تکلیف شدند. سال ۱۴۰۱ چهار هزار میلیارد تومان از خودروهای سبک و سنگین را برای اموال تملیکی فروختیم. سال ۱۴۰۲ سه هزار میلیارد تومان و سال ۱۴۰۳ تا کنون نزدیک به دو هزار میلیارد تومان ماشین و کالاهای رسوبی فروخته شده است. تقریبا چیزی به نام کالای رسوبی در گمرکات نداریم.

ابلاغ حکم به ۲۰۰۰ صلح یار در استان بوشهر

مهدی مهرانگیز گفت: نزدیک به ۲۰۰۰ صلح یار در استان بوشهر داریم که ابلاغ صلح یاری به آن ها تعلق گرفته است. صلح یاران در جای خاصی مستقر نیستند. در قالب معلم، پاسدار، خبرنگار، بازنشسته و … به واسطه داشتن روحیه صلح یاری حکم گرفته اند. همچنین از ظرفیت بسیج و سپاه هم استفاده کردیم.

رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: وظیفه صلح یاران این است که اگر دادستان ها و روسای دادگستری موضوعی به آن ها ارجاع داد پیگیری کنند. سعی شده برای نتیجه بخش بودن از ظرفیت صلح یاران ریش سفید به ویژه در پرونده قتل عمد استفاده کنیم. در این پرونده ها هر جا توانستیم به شکل کدخدامنشی موضوع را حل کنیم،نتیجه بخش بوده است. چون ورود صلح یاران و شورایاران حل اختلاف ما با رضایت طرفین بوده است نتیجه را هر دو طرف می پذیرند.

گفتنی است امسال در استان بوشهر تقریبا ۲۳ درصد پرونده ها منتهی به صلح و سازش شده است.

فرد متخلف در منطقه پارس جنوبی با قرار وثیقه ۳۶۰ میلیارد تومانی آزاد شد

مهرانگیز بیان داشت: در مورد پرونده مسئول متخلف بازداشت شده در منطقه پارس جنوبی در مرداد ماه امسال اخیرا و بعد از گذشت شش ماه با قرار وثیقه ۳۶۰ میلیارد تومانی آزاد شده است. این فرد اموالی که در ایران داشته در مواردی توقیف شده است. در اسپانیا و دبی خانه خریده که کارهای فروشش انجام شده برای برگشت سرمایه به کشور.

جمع آوری و کم شدن هدررفت فلرهای گازی

رئیس کل دادگستری استان بوشهر بیان داشت: زمان سفر محسنی اژه ای در بهمن ماه ۱۴۰۲ میزان هدررفت سوختن گاز یا فلرینگ ۸ میلیون مترمکعب در روز بود. در آخرین آمار و با توجه به جلسات متعدد دادگستری با مسئولین مربوط در عسلویه این مبلغ به ۵ و نه دهم میلیون مترمکعب کاهش یافته است. یعنی ۲ و یک دهم میلیون مترمکعب.

مهرانگیز افزود: پس از سفر رئیس قوه قضاییه این آمار کم شده است. جلسه ای که اخیرا با مسئولین مجتمع گاز داشتیم قول داده اند با خرید دستگاه های جدید و ساخت و سازها و عوض کردن فیلترها تا پایان ۱۴۰۴ به ۲ و نه دهم میلیون مترمکعب کاهش یابد که تقریبا ۵ میلیون مترمکعب در روز ظرف یکسال و نیم تا حداکثر دو سال کم می شود. این رقم خوبی است چون موجب کاهش و رفع آلایندگی خواهد شد و هم از هدر رفتن گاز جلوگیری خواهد شد.

پرونده بالای ۱۵ سال نداریم

مهدی مهرانگیز گفت: در دادگستری پرونده بالای یکسال را پرونده مسن می گویند. در استان بوشهر یک پرونده ۱۰ یا ۱۵ ساله نداریم. شاید بعضی پرونده ها به دلیل مراحل دادرسی طول بکشد اما از زمانی که آمده ام پرونده مسن نداریم. تقریبا در کل استان بوشهر پرونده بالای پنج سال به ۲۰۰ مورد نمی رسد. که این ها هم به موضوعاتی چون قتل اختصاص دارد و یا به دلیل ارجاع به تهران و مراحل دادرسی زمان نیاز دارد.

خودروهای شوتی

رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: خودروهای شوتی موجب تصادفات فوتی می شود و آمار نگران کننده ای را در استان قرم زده است. احتمالا با ابلاغ قانون جدید کوله بری و ته لنجی شاهد خودروهای شوتی نباشیم. و ماشین ها راحت می توانند در استان و خارج از استان تردد کنند. باید ببینیم این قانون ابلاغ و اجرایش به چه مرحله ای می رسد.

اسناد مالکیت جزیره خارگ

رئیس کل دادگستری استان بوشهر اظهار داشت: طی جلساتی که در شورای امنیت ملی داشتیم. حدود ۸۰ درصد این خواسته پیش رفته است. جلسه دیگری در این شورا خواهیم داشت که آقایان را راضی کنیم که حضور مردم خارگ برای امنیت منطقه لازم است.

مهدی مهرانگیز گفت: از ۲۲۲۲ هکتاری که کل اسناد جزیره خارگ است. شاید ۸  هکتار را بخواهیم برای مردم سند صادر کنیم. شاید در حدود سه درصد باشد که رقم زیادی نیست. منتظریم شورای عالی امنیت ملی اجازه آخرین جلسه را بدهد. اگر مشکل خاصی پیش نیابد شاهد خبرهای خوبی برای اسناد جزیره خارگ خواهیم بود.

مجازات های جایگزین حبس

مهدی مهرانگیز گفت: قضات ما در استان بوشهر احکام خوبی در جهت مجازات های جایگزین حبس صادر کرده اند. به غیر از جرائم خشن در بقیه جرائم تا جای ممکن از مجازات های جایگزین حبس استفاده می کنند.

رئیس کل دادگستری استان بوشهر بیان داشت: طی این ۲۸ ماه مدیریت من در دادگستری استان بوشهر از ۶۹۰ خانواده زندانیان بازدید کرده ام. خانواده زندانیان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. اجاره خانه، هزینه تحصیل کودکان، بیماری و خوراک و … مواردی است خانواده زندانیان را دغدغه مند کرده است.

وی افزود: ما با زندان کردن یک نفر فقط یک نفر را زندانی نمی کنیم در واقع خانواده او را هم زندانی کرده ایم. فرزندان آن ها در مواردی مجبور به ترک تحصیل شدند. امسال در جریان این بازدیدها ۷ نفر از بچه های زندانیان را که ترک تحصیل کرده بودند شناسایی و به تحصیل برگرداندیم. در این موارد قضات باید جاهایی که می توانند و قانون اجازه داده است از احکام جایگزین حبس استفاده کنند.

مهدی مهرانگیز عنوان داشت: در کل کشور جزو ۵ استانی هستیم که از احکام جایگزین حبس استفاده می کنیم. سعی کردیم در مرخصی به زندانیان خوب وارد شویم و فاصله بین خانواده با زندانی کمتر شود. این فاصله ها زندگی را از هم می پاشد.

مهرانگیز گفت: در کشور اولین استان بودیم که در ماه رمضان، لیالی قدر و سال نو به زندانیانی که شرایط مرخصی داشتند مرخصی یک ماهه دادیم. از ظرفیت های دیگر اعیاد نیز استفاده می کنیم تا زندانیان که مخل امنیت روانی و جانی مردم نیستند را به بهانه مرخصی به کانون گرم خانواده شان برگردانیم تا کمتر به مشکل بخورند.

استخدام ۵۰ درصد بومیان استان در منطقه ویژه اقتصادی عسلویه

رئیس کل دادگستری استان بوشهر در بحث استخدام ۵۰ درصد بومیان استان بوشهر در منطقه ویژه اقتصادی عسلویه، بیان داشت: این رقم در استان اکنون به ۴۰ درصد رسیده که البته ۱۰ درصد فاصله داریم. قبلا خیلی پایین بود. به دادستانی گفتم پرونده های استخدام شدگان را بررسی کنند و با کد ملی بوشهر تطبیق دهند. با ورود دادستان از بابت حقوق عامه وضعیت خیلی بهتر شده است.

مهدی مهرانگیز گفت: طی جلساتی که با مدیران نفت و گاز و پتروشیمی داشتم این موضوع را تاکید کردم. سعی می کنند رعایت کنند مگر مورد خاصی که تخصص خاصی در استان نداشته باشیم که بحث جدایی است. وگرنه استخدام غیربومی در سمت نگهبانی توجیه ندارد.

مشورت استانداری با دادگستری برای انتصاب مدیران

رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: قانون این اختیار را به ما نداده که حتما استانداری برای انتصابات مدیرانش با ما مشورت کند. اما بر اساس قانون، استانداری مکلف است برای انتصابات از اداره اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و حفاظت دادگستری استعلام بگیرد تا کسانی که مشکل پرونده یا سابقه کیفری دارند شناسایی شوند.

مهدی مهرانگیز افزود: به طور کلی انتصابات باید طوری باشد که آدم های قوی و صالح و مومن و بر اساس شعار دولت پزشکیان وفاق ملی در آن مورد توجه قرار گیرد. از ظرفیت های بومی و غیربومی افرادی که توانمندند استفاده کنند. به صرف اینکه فلان مدیر در دولت رئیسی بوده و حالا باید در این دولت عوض شود، درست نیست. باید از آدمی که مدیریت بلد است و توانایی دارد در هر سمتی استفاده کنند.

  • منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی