دادورزی: به مناسبت هفته وکیل و روز وکیل مدافع، کانون وکلای دادگستری استان بوشهر به میزبانی رئیس کانون نشست خبری خود را روز چهارشنبه یکم اسفند ماه ۱۴۰۳ با حضور جمعی از اصحاب رسانه در سالن کنفرانس کانون برگزار کرد. سیروس شهریاری با تاکید بر اینکه کانون وکلا، مردمی ترین پایگاه اجتماعی است،گفت: نهاد وکلا […]
دادورزی: به مناسبت هفته وکیل و روز وکیل مدافع، کانون وکلای دادگستری استان بوشهر به میزبانی رئیس کانون نشست خبری خود را روز چهارشنبه یکم اسفند ماه ۱۴۰۳ با حضور جمعی از اصحاب رسانه در سالن کنفرانس کانون برگزار کرد.
سیروس شهریاری با تاکید بر اینکه کانون وکلا، مردمی ترین پایگاه اجتماعی است،گفت: نهاد وکلا در ایران قدیمی ترین نهاد مدنی است که مستقل از حاکمیت و خودگردان، بدون بودجه دولتی به شکل مستقل اداره می شود. وظیفه اصلی نهاد وکالت خدمت به مردم در مسیر احیاء عدالت و نگه داشتن موازین حقوقی، عدالت اجتماعی و حقوق شهروندی است.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر بیان داشت: در مورد نقش وکلا، کانون وکلا و به ویژه همکاری این نهاد مدنی با مردم که امسال ۷۲ مین سالروز استقلالش را جشن می گیریم. اهالی رسانه می توانند صدای قانون باشند و مهم تر و موثرتر از ما که قانوندان هستیم، قانون را به جامعه معرفی کنند.
شهریاری افزود: صرف وجود قانون، وکیل و قاضی کافی نیست. چرا که اثر یک رای قضایی خوب یا بد از طریق رسانه هاست که به جامعه منتقل می شود و موجب آگاهی بخشی عمومی می گردد از این رو نقشی که رسانه ها ایفا می کنند، پررنگ تر است.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر به بیان شرحی از تاریخچه شکل گیری نهاد وکالت در کشور پرداخت و گفت: ریشه کانون وکلا در کشور ما از سال ۱۳۱۵ رشد کرد. قانون وکالت که تصویب شد ساختاری هم برای کانون وکلا تعریف شد. اما تا سال ۱۳۳۱ کانون وکلا بخشی از وزارت عدلیه بود. یعنی جزو بدنه دولت محسوب می شد.
سیروس شهریاری افزود: سال ۱۳۳۱ مرحوم دکتر مصدق لایحه ای ـ ایشان اختیار قانون گذاری شخصی از طرف شاه وقت داشت ـ نوشتند که این لایحه به نام لایحه استقلال کانون وکلا در ۷ اسفند ۱۳۳۱ تصویب می شود. از آن تاریخ کانون وکلا و تشکیلات مستقل و هیات مدیره اش همه توسط اعضاء انتخاب و اداره می شود. منبع درآمدی، دادسرا و دادگاه انتظامی، همه از بدنه خود کانون وکلا است و روندی را شروع می کند که تا به اکنون با همه دشواری و محدودیت ها ادامه دارد.
شهریاری گفت: این اقدام سال ۱۳۳۱ در راستای یکی از اصولی ترین و بنیادی ترین حق بشری است. یکی از اصول اساسی حقوق بشر این است که نهاد وکالت باید از حاکمیت و استقلال و قضاوت مستقل باشد. به دلیل اهمیت وکالت در دفاع از حقوق مردم. یک وکیل نباید هیچ گونه رابطه استخدامی و وابستگی سیاسی و نظامی و دولتی با نهادهای دولت داشته باشد.
این وکیل دادگستری اظهار داشت: دلیل اهمیت استقلال وکیل از آنجاست که اگر پروانه وکیل در جای دیگری که مربوط به دولت است امضا و تمدید شود که یک مقام رسمی یا سیاسی اختیار دارد فرد را به عنوان یک وکیل تهدید کند به طور قطع وکیل اولین ابزارش که داشتن جرات و شهامت در دفاع از پرونده ها به ویژه پرونده های سیاسی و امنیتی و پرونده هایی که مربوط به حوزه حقوق شهروندی و حقوق اساسی و بنیادین مردم است از دست می دهد.
سیروس شهریاری گفت: استقلال کانون وکلا در واقع سابقه ۳۰۰ ساله دارد منتهی در کشور ما ۷۲ سالش را جشن می گیریم. از زمانی که اهمیت قاضی و قضاوت مطرح شد حقوق دانان معتقد بودند بال دیگر فرشته عدالت وکلا هستند. وکلا برعکس قضات که وابسته به یک نظام سیاسی فکری و حاکمیتی هستند، می توانند آزاد، مستقل و شجاع باشند و ترس از فشار و تهدیدهای حاکمیتی نداشته باشند.
وی بیان داشت: با توجه به اینکه موازین حاکمیتی مان به ویژه در حقوق عمومی در کشور ممکن است پایش را از حالت اقتدارگرایی فراتر بگذارد. معتقدیم بعضی از قوانین و مقررات در حال حاضر بحث استقلال وکالت در ایران را به شدت تهدید می کند.
شهریاری گفت: از این رو اگر در گفتگوی وکلا با رسانه ها می بینید که وکیل مستقل نیست و فشار بر او وارد می کنند و همه پرونده های سیاسی و امنیتی را باید وکلایی بگیرند که مورد تایید قوه قضاییه هستند یا ممکن است برای صدور پروانه وکلا یک استعلام های خاصی شود یا نظام فکریششان وارسی شود این ها مواردی است که تقریبا وکیل را تحت تاثیر یک فشار روانی قرار می دهد. یا حتی دادگاه های انتظامی کانون های وکلا که در مورد تخلفات وکلایمان رای صادر می کند نهایت در دادگاه انتظامی قضات آن رای مورد تجدیدنظرخواهی قرار می گیرد که این بخش هم از موارد عدم استقلال وکلاست.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر بیان داشت: در سه چهار سال اخیر شدت برخوردها با نهاد وکالت بیشتر شده است. بعضی از افرادی که خودشان در آزمون های وکالت رد شده بودند، معیارهای علمی نداشتند یا نزدیکانشان موفق به ورود به کانون نشده بودند، شمشیری در دست گرفتند و قامتی در مقابل کانون و وکالت بلند کردند و قانون تسهیل راه انداختند که متقاضی با حداقل نمره بتواند وکیل شود و مسیر گرفتن پروانه برای وکالت را با بی سوادی شروع کردند. با بی سوادی تسهیلش کردند و این آسیب عمده ای است نه به نهاد وکالت بلکه به حق دفاع مردم به حق حقوق مالی جانی و ناموسی مردم.
سیروس شهریاری گفت: وکلا باید خبره باشند. مسلط باشند. شما نمی توانید توقع یک دادرسی عادلانه و منصفانه از کسانی داشته باشید که وکلای بی سوادی هستند. طبق قول هایی که نمایندگان بعد از بررسی عملی قانون تسهیل دادند به این نتیجه رسیدند که قانون تسهیل، مجدد اصلاح شود و معیارهای علمی بهتری جایگزین شود.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر بیان داشت: اشتیاق بانوان به حرفه وکالت خیلی بیشتر شده است. در موازین حقوقی هم داریم که نماد فرشته عدالت به شکل بانو است. تحت عنوان بانوی عدالت. همیشه گفته ام وجود بانوان در حرفه وکالت زیبنده تر است. چون برای بانوان وکالت شغل نیست، هنر است.
سیروس شهریاری گفت: وکیل بانوان به حرفه وکالت بیشتر به عنوان یک ویترین خدمت اجتماعی و حقوق شهروندی نگاه می کنند. بانوان وکیل حتی در حوزه معاضدت قضایی به افراد کم برخوردار بهزیستی، فعال هستند. عمده همکاران ما خانم ها هستند که در مراکز خیریه و مراکزی که نیاز به خدمات عمومی است اشتیاق بیشتری در مقایسه با آقایان وکیل نشان می دهند.
شهریاری گفت: در حال حاضر ۹۷۵ وکیل پایه یک فعال داریم و تعداد کارآموزان مان ۳۴۹ نفر است که جزو آمار نیستند. از ۳۴۹ کارآموز ۱۴۱ نفر آقا و ۲۰۴ نفر بانو است. وکلای فعالمان ۹۷۵ نفر از سال ۸۸ تاکنون ۶۱۰ آقا و ۳۶۵ بانو هستند.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر رویکرد کانون وکلا را به ویژه در دور هشتم هیئت مدیره، مردمی کردیم. یعنی پرده بین دادگاه و مردم را برداشتیم. معتقدیم کمی از فعالیت های صنفی مان که حرکت محض در مسیر دادگاه ست فاصله بگیریم. و در مسیر معاضدت به مردم کم برخوردار، آموزش، تاسیس کلینیک های حقوقی، نوشتن و آگاهی بخشی عمومی کار کنیم.
سیروس شهریاری گفت: برای اولین بار در کشور کانون وکلای دادگستری استان بوشهر پایگاه دائمی جشنواره ملی قلم وکلا شد. که قرار است هر سال با فراخوان و تعیین محورهای حقوقی که با اجتماع و عدالت اجتماعی ارتباط دارد تمامی نویسندگان از جمله اهالی رسانه را صرف نظر از اینکه حقوقدان باشند یا نباشند به این جریان دعوت کنیم تا برایمان یادداشت یا مقاله بنویسند.
وی افزود: ویژه گی خاصی برای نوشتن درنظر نگرفتیم تا قلم آزاد باشد و همه مردم بتوانند در این اتفاق مهم شرکت کنند. پایان ارائه مقاله ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ است. از این تاریخ به بعد داوری داریم. در حال حاضر قریب به ۶۰ مقاله به دستمان رسیده است و در ۱۱ اردیبهشت ماه اختتامیه آن است.
شهریاری بیان داشت: جشنواره دائمی قلم وکیل نوین ترین و زیباترین حرکتی است که در بخش رسالت اجتماعی وکالت شده است. در بوشهر اتفاق افتاده است.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر گفت: برای هفته بوشهر که از ۱۲ اسفند تا ۱۸ اسفند است از شهرداری غرفه ای برای حقوق شهروندی کنار ساحل گرفتیم که تجهیز خواهد شد و همکاران ما برای صحبت در مورد محیط زیست، حقوق مردم، آلودگی های صوتی، عدالت اجتماعی، آموزش های ساده حقوقی به شکل رایگان با مردم طرف مشاوره قرار می گیرند.
سیروس شهریاری بیان داشت: اخیرا تفاهم نامه مشترکی با آموزش و پرورش منعقد کرده ایم. به نام «طرح ترویج فرهنگ حقوقی در میان نسل آینده» محتوایش این است که فراخوان زدیم تا همکاران مان تحت عنوان مدرس مدارس با سرفصل عناوینی که برایشان تعریف می کنیم. در مورد حقوق ابتدایی فرد که قابل فهم برای بچه های مدرسه باشد مانند توهین چیست افترا چیست، هل دادن کسی در مدرسه چه آثاری دارد؟ از لحاظ قانونی احترام به والدین به مدرسه چه حق و حقوقی در جامعه دارد؟ چگونه رفتارهای اجتماعی را تنظیم کنند؟
وی با تاکید بر اینکه این طرح از طرح های عمومی کانون بوشهر است، گفت: در این طرح تاکیدمان بیشتر بر مناطق دورافتاده و محروم است. گفتیم همکاران ما با ردای وکالت به این مناطق بروند که بتوانیم حقوق را بین مردم بیاریم. ایده این اتفاق به خاطر حوادثی است که بر اثر ناآگاهی افراد در مدرسه ایجاد می شود ایجاد می شود.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر گفت: کانون وکلا حتی در ساعات غیراداری هم پاسخگوی مردم است. گروه مشاوران آنلاین داریم. روزی حداقل ۳۵ مورد مراجعه معاضدتی داریم. (معاضدت مسائل حقوقی و مالی است) هفته ای ۱۰ مورد مراجعه تسخیری داریم (تسخیری مسائل کیفری و جرم و جنایت است) که از طریق دادگاه به ما معرفی می شود.
شهریاری گفت: پرونده های تسخیری امسال مان ۹۷ مورد است که دادگاه در مورد جرائمی که مجازات های شدید دارد و فرد نمی تواند وکیل انتخاب کند. اقدام به تعیین وکیل تسخیری از طریق کانون وکلا می کند که همه این ها را به شکل رایگان انجام می دهیم.
این وکیل دادگستری بیان داشت: گاهی از بسیج مردمی صحبت می شود معتقدم پایگاهی محکم تر از کانون وکلا بین مردم نیست که بدون منت بدون اینکه حرمت کسی تحت عنوان اینکه کم برخوردار است خدشه دار شود. ارائه خدمت می کند. ما تحت عناوین پرزرق و برقی چون وکیل معاضدتی، وکیل تسخیری برای مردم حمایت قانونی در مسیر اجتماعی کردن کانون های وکلا انجام می دهیم.
سیروس شهریاری گفت: اعتقاد دارم ماموریت وکیل یک خدمت اجتماعی است. هر وکیل یک دادستان عمومی است. هر وکیل صرف نظر از پرونده هایی که به او تعلق می گیرد اگر تخلفی ببیند که به حوزه حقوق شهروندی مردم وارد می شود باید مستقلا اقدام کند. گزارش دهد با دادستان هماهنگ کند. ما باید قشر اجتماعی بودن نهاد وکالت را با کمک اصحاب رسانه نشان دهیم.
شهریاری بیان داشت: بسیاری درک درستی از واژه استقلال ندارند. فکر می کنند می خواهیم به عنوان یک گروه معاند کار کنیم! در حالی که این طور نیست. استقلال مدنظر ما جدای از حاکمیت نیست. ما استقلال حوزه حقوق و قانون را در زمینه دفاع از حقوق ملت می خواهیم. قید و بندها به پای نهاد وکالت زده شود متضرر اصلی مردم هستند.
گفتنی است استان بوشهر تا سال ۱۳۸۸ کانون وکلا نداشت و داوطلبان بوشهری جزو کانون وکلای دادگستری فارس محسوب می شدند. سال ۱۳۸۸ طبق قانون هر استانی که وکلایش به ۶۰ نفر می رسید باید مستقل می شد. از این رو انتخابات دور نخست اعضای هیئت مدیره برای تشکیل کانون وکلای مستقل از سال ۱۳۸۸ اتفاق افتاد و اکنون هشتمین دوره هیئت مدیره کانون وکلای بوشهر است. هر هیئت مدیره به مدت دو سال انتخاب می شود.
- منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی
Thursday, 20 February , 2025