اداره کل حقوقی قوه قضاییه در یک نظریه مشورتی به سوالاتی در رابطه با آراء دادگاه صلح پاسخ داد. اداره کل حقوقی قوه قضاییه در نظریه مشورتی مورخ ۱۴۰۴/۰۱/۲۶ به سوالاتی در رابطه با آراء دادگاه صلح، ابلاغ آن به دادستان، حق تجدیدنظری خواهی دادستان در مورد این آراء و قطعیت یا عدم قطعیت آراء […]

اداره کل حقوقی قوه قضاییه در یک نظریه مشورتی به سوالاتی در رابطه با آراء دادگاه صلح پاسخ داد.

اداره کل حقوقی قوه قضاییه در نظریه مشورتی مورخ ۱۴۰۴/۰۱/۲۶ به سوالاتی در رابطه با آراء دادگاه صلح، ابلاغ آن به دادستان، حق تجدیدنظری خواهی دادستان در مورد این آراء و قطعیت یا عدم قطعیت آراء این دادگاه‌ها در موارد خاص پاسخ داد.

نظریه مشورتی شماره ۷/۱۴۰۳/۸۴۵ اداره کل حقوقی قوه قضاییه

استعلام:

آیا آراء دادگاه صلح که قابل تجدیدنظرخواهی است به دادستان ابلاغ می‌شود؟ در صورت ابلاغ آیا دادستان حق تجدید نظرخواهی دارد؟

در صورتی که جرم درجه ۷ مجازات حبس نداشته و در دادگاه کیفری رسیدگی و به صدور رأی منتهی شود، آیا رأی دادگاه قطعی است؟

به عبارت دیگر، آیا قطعیت آرای محاکم صلح در امور کیفری ناظر بر آرای صادره از دادگاه صلح است یا ناظر بر میزان مجازات بدون توجه به مرجع صادرکننده رأی؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:

اولاً، مستفاد از ماده ۱۷ قانون شورا‌های حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲ و در اجرای مقررات آیین دادرسی کیفری در دادگاه‌های صلح در موارد سکوت قانون یادشده و با لحاظ ماده ۳۸۰ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ ابلاغ آرای کیفری دادگاه‌های صلح به دادستان ضرورت دارد و این آرا در مواردی که قابل تجدیدنظر باشد، از سوی دادستان قابل تجدید نظرخواهی است.

ثانیاً، با توجه به اینکه مطابق ماده ۴۲۷ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ اصل بر قابل اعتراض بودن آرای دادگاه‌های کیفری است و قطعی بودن آنها جنبه استثنایی داشته و نیازمند تصریح است و با توجه به اینکه تبصره ۵ ماده ۱۲ قانون شورا‌های حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲ مبنی بر قطعی بودن آرای دادگاه صلح به صراحت عبارات آن، ناظر بر آرای دادگاه صلح است و به دلیل وضع مقرره‌ای بر خلاف اصل قابلیت تجدیدنظر آرای دادگاه‌ها به آرای سایر محاکم قابل تسری نیست، لذا آرای صادره از سایر دادگاه‌ها در جرایم تعزیری درجه ۷ که مجازات قانونی آن حبس نباشد، قابل تجدیدنظر است.

  • منبع خبر : خبرگزاری میزان