در قراردادهای مشارکت در ساخت، معمولا ضمن قراردادی که به امضای مالک ملک و سازنده می رسد، سازنده متعهد به اخذ برخی از بیمه ها می شود. مهم ترین بیمه هایی که ممکن است سازنده متعهد به گرفتن آن ها باشد، عبارت از موارد ذیل است: بیمه مسئولیت مدنی ناشی از اجرای عملیات ساختمانی در […]
به طور مثال فرض کنید در هنگام گودبرداری، ساختمان کناری فرو بریزد و ساکنان آن ساختمان مصدوم شوند یا فوت کنند یا اینکه از طبقات فوقانی ساختمان در حال ساخت شما، قطعه یا مصالحی رها شود و بر روی خودرو یا فرد رهگذری سقوط کند.
در تمام موارد فوق، بیمه مسئولیت مدنی ناشی از اجرای عملیات ساختمانی از شما حمایت و خسارت های مالی و جانی واردشده را جبران خواهد کرد.
بیمه تضمین کیفیت ساختمان (بیمه عیوب پنهان ساختمان)
بیمه تضمین کیفیت ساختمان (بیمه عیوب پنهان ساختمان) نیز عبارت است از نقص در سازههای اصلی ساختمان ناشی از طراحی نادرست، ساخت معیوب، به کارگیری مواد یا مصالح معیوب که در طی اعتبار بیمه نامه به بیمهگر اعلام می شود و مواردی که در زمان صدور گواهی پایان کار و گواهی تأیید بازرس فنی آشکار نشده باشد را تحت پوشش قرار می دهد.
با توجه به موارد ذکرشده، اخذ بیمه های مسئولیت بسیار مهم و حیاتی است و حتما باید مسئولیت مالک ملک و سازنده، تحت پوشش بیمه ای قرار گیرد.
چنانچه سازنده از گرفتن بیمه های مورد تعهد در قرارداد خودداری ورزد، مالک می تواند الزام وی را از دادگاه صالح بخواهد.
دعوی الزام به اخذ بیمه های توافق شده در دادگاه محل اجرای قرارداد یا محل وقوع قرارداد قابل طرح است.
بعد از برگزاری دادگاه و صدور رای قطعی به نفع مالک، سازنده از طریق دادگاه ملزم به اخذ بیمه های مورد توافق می شود.
در صورت استنکاف محکوم علیه (سازنده)، مالک می تواند اقدام به اخذ بیمه های مذکور کرده و سپس هزینه های مربوطه را از سازنده مطالبه کند.
نکات کلیدی مرتبط با دعوای الزام سازنده به اخذ بیمه های توافق شده
به گزارش عدالت سرا، اخذ بخشی از بیمه های ساختمانی الزام قانونی دارد. با این حال دعوای الزام سازنده به اخذ بیمه، تنها به استناد توافق و تعهد سازنده و مالک ضمن قرارداد منعقدشده بین طرفین قابل طرح است.
چنانچه مالک ملک بدون حکم دادگاه، هزینه های بیمه را پرداخت کند، بعدا نمی تواند این هزینه ها را از سازنده مطالبه کند.
بهتر است سازنده و مالک هنگام عقد قرارداد مشارکت، از مشاوره یک کارشناس بیمه بهره ببرند تا شرایط و بندهایی را در قرارداد بگنجانند که حداکثر پوشش بیمه ای را برای آن ها در پی داشته باشد.
مستندات قانونی
بر اساس ماده ۲۱۹ قانون مدنی، عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آنها لازمالاتباع است؛ مگر اینکه به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.
همچنین طبق ماده ۱۲ قانون مسئولیت مدنی، کارفرمایانی که مشمول قانون کار هستند، مسئول جبران خساراتی هستند که از طرف کارکنان اداری یا کارگران آنان در حین انجام کار یا به مناسبت آن وارد شده است. مگر اینکه محرز شود تمام احتیاط هایی که اوضاع و احوال قضیه ایجاب می کرده است، به عمل آورده یا اینکه اگر احتیاط های مزبور را به عمل می آورد، باز هم جلوگیری از ورود زیان مقدور نمیبود.
کارفرما می تواند به واردکننده خسارت در صورتی که مطابق قانون مسئول شناخته شود، مراجعه کند.
Thursday, 21 November , 2024