قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر تبیین مسایل و ساختار حکومت و تعیین قوا و تفکیک وظایف آنها، اصول حاکم بر روابط اقتصادی را نیز تنظیم کرده است. اگرچه بر اساس اصل ۴۷ قانون اساسی، مالکیت مشروع اشخاص، محترم شمرده شده و بر اساس اصل ۴۶ نیز هر کسی مالک کسب و کار خویش […]
عناوین درج شده در اصل ۴۹ قانون اساسی، غالبا دارای وجه و جنبه مجرمانه است. با این حال اگر ثروتی از طریق نامشروع از فردی و به صورت خصوصی تصاحب شده باشد، با توجه به نامشروع بودن منشا این درآمدها، مالکیت باطل است و دولت میتواند اموال را پس بگیرد.
گفتنی است که مطابق با قاعده اصالت الصحه، افعال و قراردادهای افراد، مشروع و قانونی فرض شده و اطلاق غیر قانونی بودن، نیازمند ارائه دلیل و بررسی است.
نکته دیگر آن که جرایم مندرج در اصل ۴۹ از جمله جرایم اقتصادی بوده که منحصر نیست و میتوان سایر موارد درآمدهای نامشروع را نیز مشمول این اصل و قابل تملک توسط دولت دانست.
بر اساس مفاد این اصل، اموال ناشی از جرم باید به صاحبان آنها بازگردانده شود. مانند زمانی که فرد قربانی کلاهبرداری یا سرقت شده و اموال کلاهبردار یا سارق ضبط میشود. در این فرض مالباخته میتواند اموالش را از اموال ضبط شده متهم مسترد کند.
اما اگر مالباخته به طریقی غیرشرعی یا غیرقانونی مانند قمار، اموالش را از دست بدهد و ثروت طرف مقابل بر مبنای اصل ۴۹ ضبط شود، مالباخته قمار نمیتواند تقاضای استرداد اموال را مطرح کندد، زیرا عمل وی باطل و غیرشرعی بوده و بر مبنای ماده ۶۵۴ قانون مدنی مسموع نیست.
نحوه اجرای اصل ۴۹ قانون اساسی
برای اجرا و رسیدگی به استرداد ثروتهای نامشروع، قانون نحوه اجرای اصل ۴۹ قانون اساسی به تصویب رسیده است. بر اساس این قانون، شعب خاصی از دادگاه انقلاب برای رسیدگی به دعاوی اصل ۴۹ ایجاد میشود. باید بدانیم که اصل ۴۹ در مورد تمام موارد ثروتهای نامشروع کاربرد دارد.
دادگاه با شکایت شاکی، اعلام سازمانها و نهادها و نیز ورود دادستان در موارد مصرحه قانونی در ماده ۵ قانون نحوه اجرای اصل ۴۹ قانون اساسی، شروع به رسیدگی میکند. آرای بدوی شعب ویژه اصل ۴۹ قابل تجدید نظر است.
تکلیف اموال نامشروع انتقال یافته
فرض کنید که شخصی خانه اش را بر اثر کلاهبرداری از دست بدهد و فرد کلاهبردار بر اساس اصل ۴۹ قانون اساسی، محکوم به ضبط اموال شود، اما ملک مورد نظر توسط کلاهبردار به شخص یا اشخاص بعدی منتقل شده است. در این حال بر اساس قانون، فرد انتقال دهنده، فرد انتقال گیرنده و متصرف فعلی در حکم ضامن بوده و اگر عین مال تلف شده باشد، ضامن هستند. اما منتقل الیه میتواند به منتقل کننده یا ایادی ماقبل خود مراجعه کند.
نحوه استرداد اموال ضبط شده
اگر اموال ضبط شده ناشی از جرم متعلق به کسی باشد، به او بازگردانده میشود و اگر صاحب نداشته باشد، متعلق به بیت المال است. در حال حاضر عمده ضبط این اموال به نفع بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی امام خمینی (ره) است.
نحوه رسیدگی
تکلیف اموال ناشی از جرم در شعب ویژه اصل ۴۹ قانون اساسی روشن میشود. این محاکم میتوانند به اصل جرم رسیدگی کنند و مرتکب علاوه بر محکوم شدن، به مجازات جرم ارتکابی و نیز ضبط اموال محکوم میشود. همچنین امکان دارد که مرتکب جرم پیشتر در دادگاه دیگری به مجازات جرم مورد نظر محکوم شده باشد، اما رسیدگی به مصادره اموال به شعب اصل ۴۹ ارجاع شده باشد.
شخص ثالث با حسن نیت
ممکن است شخصی مالی را خریداری کرده باشد و بعدا مصادره ای بودن آن کشف شود. منظور از مصادره ای بودن میتواند حتی قرار گرفتن در لیست مصادره باشد. موارد متعددی از افراد، اموالی را به طریق صحیح و قانونی و با سند رسمی خریداری کردهاند که بعد دریافتند آن اموال موضوع اصل ۴۹ قانون اساسی است. در این موارد میتوان با استناد به حسن نیت خریدار و سایر ادله و مستندات، با پرداخت مبلغی به دولت، مال مصادرهای را مسترد کرد.
Friday, 22 November , 2024