دادورزی: عباس عبدی در آیین افتتاحیه دبیرخانه جشنواره «قلم وکیل» در بوشهر با اشاره به اهمیت نقش وکیل در توسعه عدالت اجتماعی گفت: دوام جامعه و تحقق عدالت جز از طریق حاکمیت قانون محقق نمی شود و تغییر قوانین، مشکلی در ایران حل نخواهد کرد. چون قانون حاکمیت ندارد. این روزنامه نگار افزود: در درجه […]
دادورزی: عباس عبدی در آیین افتتاحیه دبیرخانه جشنواره «قلم وکیل» در بوشهر با اشاره به اهمیت نقش وکیل در توسعه عدالت اجتماعی گفت: دوام جامعه و تحقق عدالت جز از طریق حاکمیت قانون محقق نمی شود و تغییر قوانین، مشکلی در ایران حل نخواهد کرد. چون قانون حاکمیت ندارد.
این روزنامه نگار افزود: در درجه نخست تحولات اروپا را که نگاه می کنیم مبتنی بر حاکمیت قانون است. ولو اینکه این قانون ظالمانه و تبعیض آمیز باشد. چرا چون آن قانون را می شود، عوض کرد. اما وقتی حاکمیت قانون نباشد کار خاصی نمی توان انجام داد.
عباس عبدی گفت: یکی از عناصر اصلی که حاکمیت قانون را قوام می دهد و تثبیت می کند وکلا و کانون های وکلا هستند.
این جامعه شناس اظهار داشت: اگر می خواهیم از عدالت اجتماعی برخوردار باشیم. باید توجه داشت عدالت یک امر ذهنی نیست که با صحبت با وکیل یا قاضی یا دستگاه قضا برای اجرای عدالت موجب این امر شویم. چرا که عدالت مبنایش قدرت است. قدرت نداشته باشید تره هم برایتان خرد نمی کنند! وکلا باید از این زاویه نگاه کنند. یعنی تولید قدرت.
عبدی افزود: پنج نکته وجود دارد که می تواند به عدالت اجتماعی کمک کند. نخست ایجاد انسجام و اتحاد میان یک قشر است. ممکن است من به عنوان یک شهروند تعارض منافع با وکیل داشته باشم. اما واقعیت این است که جامعه ما سراسر تعارضات منافع است. و چیزی که ما را به یک وحدت می رساند اتحاد و انسجام صنوف است. اینکه روزنامه نگاران، وکلا، پزشکان و … هر کدام در جایگاه صنفی خودشان و با انسجام تولید قدرت کنند.
مورد دوم که این تئوریسن سیاسی و اجتماعی به آن اشاره کرد بحث «عدالت در دادرسی» است، ایشان گفت: فرض کنید دو نفر دزدی کردند و مشابه هم مرتکب فعل جرم دزدی شده اند. اسناد هم برای اثبات این دزدی وجود دارد. اما دستگاه انتظامی یکی از دزدان را دستگیر می کند و به دادگاه می آورد اما دیگری را نمی آورد. حتی اگر اصول و تشریفات دادرسی بر اساس عدالت و دقیق باشد اما حکم صادر شده از سوی قاضی صددرصد ظلم است. قاضی نمی تواند بگوید به ما ربطی ندارد. چون ما با دادگاه طرف نیستیم با دستگاه قضایی طرف هستیم. دستگاه قضایی که نتواند این ماجرا را بفهمد دزد الف را بگیرد و دزد ب را رها کند. این عین تبعیض و بی عدالتی است چون دزد ب به دادگاه کشیده نشده است و وکلا در این موارد می توانند خوب بفهمند و پیگیری کنند.
«عدالت در حکم» مورد سوم است که عباس عبدی در این مورد بیان داشت: یکی از وظایف اصلی کانون های وکلا این است که هر تصور منفی که نسبت به وکلا وجود دارد را اصلاح کند و نقش وکلا را به مرحله ماقبل دادگاه برساند. آن مرحله است که باید وکیل حضور داشته باشد، هزینه اش هم کمتر است. وقتی این کار را نمی کنیم، کارمان به دادگاه و دردسرهایش می کشد.
این روزنامه نگار افزود: در مرحله دادگاه، جامعه باید بفهمد که وکیل اگر نباشد قاضی نمی تواند حکم عادلانه صادر کند. اساسا یک پرونده را قاضی بخواهد رسیدگی کند. باید چند روز مطالعه دقیق کند و وقت بگذارد.اما با وجود وکیل راحت به نتیجه می رسد.
عباس عبدی اظهار داشت: نکته چهارم که قابل تامل است، تطبیق قانون با عدالت و اقتصاد است. در بسیاری از قوانین، شاهد هستیم زمان نوشته شدن، تصویب کننده فکر می کند این قانون می تواند عدالت را برقرار کند. اما فراموش کرده ایم این وکیل است که می فهمد این قانون قابلیت اجرایی شدن دارد یا ندارد. هر چند قضات هم متوجه می شوند. اما معتقدم وکلا اگر منتظم به عدالت باشند این نحوه روی قضات هم موثر واقع می شود.
عبدی با اشاره به مورد پنجم و آخرین مورد از بیاناتش، اظهار داشت: همه این موارد از دو طریق محقق می شود یکی عمل وکیل در دادگاه و یکی هم از طریق نوشتن. معتقدم آنچه در ایران بسیار خوب دیده می شود ادبیات حقوقی است. حتی برخی حقوقدانان وقتی یادداشت می نویسند با ادبیات حقوقی نمی نویسند. با ادبیات سیاسی می نویسند.
وی افزود: ادبیات سیاسی را به عهده دیگران بگذارید. آنچه ما کم داریم ادبیات حقوقی است. یعنی کسی که این یادداشت را می خواند احساس کند در دریای حقوق شنا می کند. نه در دریای سیاست. رادیکال ترین کاری که وکلا باید انجام دهند، جایگزین کردن ادبیات حقوقی با ادبیات سیاسی و روزمره است. شما اگر ادبیات حقوقی را جا بیندازید سیاستمداران نمی توانند با این ادبیات با شما تقابل کنند.
این روزنامه نگار شهیر گفت: بخش عمده مطالبی که در حوزه سیاست می شود چرندیات است. ولی در ادبیات حقوقی نمی توان حرف پرت و پلا زد. خطری هم ندارد. برخی وکلا فکر می کنند در مورد سیاست بنویسند برایشان تبعاتی دارد اما اگر با ادبیات حقوقی بنویسید هم بسیار پاکیزه تر است و هم موثرتر. از این ۱۳۰ هزار نفر وکیل پایه یک دادگستری در کشور اگر یک هزارم آن ها نویسنده باشند به نظرم یک جریان قوی حقوقی و تاثیرگذار را شکل می دهند.
گفتنی است آیین افتتاحیه دبیرخانه دائمی جشنواره «قلم وکیل» با همت کانون وکلای دادگستری استان بوشهر پنج شنبه ۶ دی ماه با حضور جمعی از روزنامه نگاران و کلای کشوری و استانی در محل کانون وکلای دادگستری استان بوشهر برگزار شد.
- منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی
Saturday, 4 January , 2025