دادورزی: یکی از مشهورترین رمان های تاریخ ادبیات معاصر ایران را نوشت و در خلق یکی از سریال های ماندگار تلویزیون این سرزمین نیز نقشی مهم و تأثیرگذار ایفا کرد؛ ایرج پزشکزاد. رمان «دایی جان ناپلئون»، اثر نامدار و پرفروشی است که پزشکزاد در سال ۱۳۴۹ نوشت. ۶ سال بعد در نوشتن فیلمنامه سریالی به […]
دادورزی: یکی از مشهورترین رمان های تاریخ ادبیات معاصر ایران را نوشت و در خلق یکی از سریال های ماندگار تلویزیون این سرزمین نیز نقشی مهم و تأثیرگذار ایفا کرد؛ ایرج پزشکزاد.
رمان «دایی جان ناپلئون»، اثر نامدار و پرفروشی است که پزشکزاد در سال ۱۳۴۹ نوشت. ۶ سال بعد در نوشتن فیلمنامه سریالی به همین نام، به ناصر تقوایی کمک کرد.
قلمی استوار و ذوق و قریحه ای فراوان داشت. روایتی طنازانه و در عین حال باورپذیر از زندگی مردم در داستان های خود ارائه می داد.
«دایی جان ناپلئون»، تنها شاهکار ایرج پزشکزاد نبود. او کارنامه ای پربار از آثار طنز و تاریخی دارد. یکی دیگر از یادگاری های برجسته اش، «ماشاالله خان در بارگاه هارون الرشید» است؛ کتابی که ۱۲ سال قبل از «دایی جان ناپلئون» نوشت و به اعتقاد بسیاری از اهالی فن، سریال پربیننده «قهوه تلخ»، کپی برداری ناشیانه ای از این اثر جاودانه بود.
سال ۱۳۰۶ در تهران به دنیا آمد. پدرش پزشک و مادرش معلم و شاهزاده ای قجری، از نوادگان «ابراهیم خان ظهیرالدوله»، حاکم کرمان در دوران حکومت فتحعلیشاه قاجار بود.
تحصیلاتش را در ایران آغاز کرد و در فرانسه ادامه داد. ایرج پزشکزاد در اروپا به تحصیل در رشته حقوق پرداخت و بعد از بازگشت به وطن، ردای وکالت و سپس قضاوت پوشید. بعد از پنج سال به وزارت امور خارجه رفت و در کسوت دیپلمات خدمت کرد.
بعد از انقلاب، دست سرنوشت، کوچی ابدی برای ایرج پزشکزاد رقم زد. به فرانسه برگشت و به زعم خودش به روزنامه نگاری، قلم زنی و نوشتن اراجیف مشغول شد! بعد از ۹۴ بهار، در لس آنجلس آمریکا، کیلومترها دور از خاک وطن، آرام گرفت.
منبع: دفترچه وکیل ایرانی، انتشارات بامداد نو، چاپ اول، ۱۴۰۰
- منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی
Monday, 13 January , 2025