سمانه نادعلی زاده وکیل پایه یک دادگستری دادورزی: به طور کلی حق انتخاب مسکن با مرد است و زن مکلف به حضور در مسکنی است که مرد تهیه کرده است. اما قانون در برخی موارد این امکان را برای زن فراهم کرده است تا تحت شرایطی، در مورد مسکن اعمال نظر کند. اما این موارد […]
سمانه نادعلی زاده وکیل پایه یک دادگستری
دادورزی: به طور کلی حق انتخاب مسکن با مرد است و زن مکلف به حضور در مسکنی است که مرد تهیه کرده است. اما قانون در برخی موارد این امکان را برای زن فراهم کرده است تا تحت شرایطی، در مورد مسکن اعمال نظر کند. اما این موارد چیست؟
الف) حق تعیین مسکن در عقد ازدواج به زن داده شده باشد: بر اساس قانون مدنی، اگر حق تعیین منزل به زن داده شده باشد، او میتواند شوهر را ملزم کند تا مسکن را در محل و موقعیت مورد نظر و حتی شهر موردنظرش تهیه کند. این شرط ممکن است ضمن عقد ازدواج به زن داده شده و یا در قراردادی جداگانه به او اعطا شود. البته در این حالت زن نمیتواند به صورت جداگانه و در مسکنی مستقل زندگی کند، بلکه صرفا حق تعیین مسکن با او خواهد بود.
ب) سکونت زن در مسکن مشترک متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد: بر اساس ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی: «اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر جانی و یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، زن میتواند مسکن علیحده اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد. مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است، نفقه بر عهده شوهر خواهد بود.» همانگونه که قانون بیان میکند، اگر خوف از ضرر جسمی، مالی یا شرافتی برای زن وجود داشته باشد، زوجه میتواند از دادگاه خانواده تقاضا کند که مسکنی جداگانه برای او تعیین کند. تهیه این مسکن نیز برعهده زوج خواهد بود. البته از آنجا که قانون به طور دقیق مصادیق خوف ضرر را معین نکرده است، این امر کاملا بستگی به نظر قاضی دادگاه خواهد داشت. همچنین تعیین مسکن جداگانه حتما باید به حکم دادگاه صورت بگیرد.
ج) مسکن تهیهشده توسط مرد متناسب با شان زن نباشد: گفتیم که مسکن نیز بخشی از نفقهای است که مرد ملزم به پرداخت آن است. با توجه به این که در نفقه و حدود آن، ملاک شان و حال زوجه است، بنابراین در تهیه مسکن نیز باید شان و حال زوجه را ملاک قرار داد. به عبارت دیگر، تمکن مالی مرد در تهیه مسکن مدنظر قرار نخواهد گرفت. در این حالت نیز، زن صرفا میتواند مرد را به تهیه مسکنی مناسب با شانش الزام کند و مسکن جداگانه معنایی ندارد. زیرا مسکن جداگانه مانع از تمکین زن نسبت به شوهر بوده و تمکنی از وظایف زن و حقوق مرد است.
- منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی
Monday, 20 January , 2025