دادورزی ـ راضیه عقیلی مهر: از تکرار واقعیت های تلخ جامعه نباید خسته شد، اگر دغدغه اصلاح جامعه در وجودمان ریشه دوانیده است. این بیان یک واقعیت است که زباله گردی، معضلی است که چهره جامعه را سیاه نشان می دهد و به نوعی روان آدمی را به رنج وامی دارد. گاهی که از کنار […]
دادورزی ـ راضیه عقیلی مهر: از تکرار واقعیت های تلخ جامعه نباید خسته شد، اگر دغدغه اصلاح جامعه در وجودمان ریشه دوانیده است. این بیان یک واقعیت است که زباله گردی، معضلی است که چهره جامعه را سیاه نشان می دهد و به نوعی روان آدمی را به رنج وامی دارد. گاهی که از کنار سطل های زباله (مخزن) کنار خیابان یا محله ای عبور می کنی و هیبت انسانی را تا کمر فرو رفته در زباله دانی می بینی، تصویری زشت در ذهنت ثبت می شود تا دلهره ای در جانت بیندازد که چطور سرنوشت آدمی چنین فرومایه می شود.
روانشناسی برای درک بهتر دغدغه های افراد به بحثی اشاره دارد با عنوان «امپاتی» به معنای همدلی کردن و خود را به جای دیگری قرار دادند و از نگاه دیگری به موضوع نگریستن. وقتی پیرزنی را در حال جمع کردن زباله های درون مخزن کنار خیابان تماشا می کنید یا آن زنی را که چند روز پیش در خیابان با گاری در حالی که گونی بزرگی پر از ضایعات پلاستیکی را با زحمت زیاد به دنبالش می کشید و در مقابل هر مغازه توقف می کرد تا بطری و لیوان و زباله های تفکیکی دیگر از مردم طلب کند یا آن مرد ژنده پوش و خماری که سرش را در سطح زباله فرو کرده بود تا زباله درخوری بیابد اگر با آن ها همدلی کنید شاید بتوانید شرایط دشواری که بر آن ها تحمیل شده را درک کنید اما شاید هم همچون تسخیر شدگان چیزی جز کثافت، نبینید و بوی گندی که مشامتان را تا مغزاستخوان پر کرده حس نکنید. اما چرا برای زباله گردها عادی است.
برخی شهروندان بوشهری می گویند سازمان مدیریت پسماند شهرداری بندر بوشهر نتوانسته نقش موثری در جمع آوری و ساماندهی معضل زباله گردها ایفا کند. اما فرشید کارمزد رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بندر بوشهر می گوید به لحاظ حقوقی اجازه ورود برای جمع آوری زباله گردهایی که به شکل پیاده در سطح شهر هستند را ندارد، چرا که مقررات سازمان پسماند فقط برای زباله گردی افراد با ابزارهایی چون گاری، موتور سه چرخ و ماشین است از این رو شهروندان تصور می کنند سازمان نقش موثری ندارد.
فرشید کارمزد می گوید این وظیفه سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری بندر بوشهر است چرا که کمپ مخصوص دارد و می تواند با همراهی اورژانس اجتماعی و بهزیستی نسبت به جمع آوری معتادان، بی خانمان ها و کودکان زباله گرد که به شکل پیاده در سطح شهر مشغول این شغل کاذب هستند، اقدام لازم برای ساماندهی آن ها انجام دهد.
کارمزد می گوید برخی از این زباله گردها معتاد متجاهر هستند و اگر بخواهیم یک تذکر ساده هم بدهیم برایمان قمه و چاقو می کشند. برخی از این زباله گردهای پیاده، زنان سرپرست خانوار هستند و چون قشر ضعیف جامعه هستند اجازه نداریم در انظار عمومی با آن ها برخورد کنیم. باید با شیوه های مختلف و با آرامش این ها را از سطح شهر جمع آوری کنیم.
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بندر بوشهر می گوید جمع آوری زباله گردها زمان می برد و از مردم این انتظار را دارد تا در شناسایی و اطلاع رسانی این افراد کمک کنند و از طریق شماره های مورد نظری که روی غرفه های بازیافت و بنرهای پخش شده در سطح شهر قرار داده ایم (۰۹۰۴۴۵۴۷۲۶۰)تماس بگیرند. ماموران ما در اسرع وقت در محل مورد حاضر خواهند شد.
مدیریت پسماند شهرداری بندر بوشهر یکسالی هست به خاطر نداشتن پیمانکار، تفکیک نداشته است. و این توقف موجب هجوم زباله گردها در سطح شهر شده است و به نوعی نقض کرامت انسانی را تحت شعاع قرار می دهد.
فرشید کارمزد می گوید بیش از یک هفته است که با آمدن پیمانکار تفکیکی، اغلب موتورسیکلت های حمل زباله را در سطح شهر توقیف کرده اند و آن ها را شبیه ماشین های تفکیک سازمان پسماند ساماندهی کرده اند تا طبق ضوابط مورد نظر سازمان فعالیت کنند.
کارمزد همچنین از آغاز فعالیت غرفه های بازیافت با طراحی جدید خبر می دهد و می گوید با شروع فعالیت این غرفه ها زباله گردها متوجه خالی شدن مخازن (سطل زباله ها) می شوند و دنبال شغل دیگری می روند.
رئیس مدیریت پسماند شهرداری بوشهر با ابراز تاسف از اینکه زباله گردی شغل کاذبی است که در تمام شهرها به وجود آمده است و سازمان پسماند به لحاظ اجتماعی نمی تواند برخورد قاطع داشته باشد، می گوید سالانه تعداد زباله گردها متغیر است و به ده یا پانزده نفر می رسد. که امسال توانستیم ده انبار محل جمع آوری زباله های تفکیکی آن ها را به دادگستری معرفی و پلمپ کنیم.
کارمزد با تاکید بر اینکه وضعیت استان بوشهر نسبت به دیگر استان های در موضوع زباله گردی روز به روز بهتر می شود، می گوید با همکاری شهرداری منطقه و همراهی دادستانی توانسته اند جلوی مافیای زباله گردی را بگیرند.
زباله گردی به نوعی نقض حقوق شهروندی و بهداشت عمومی است. معضلی که مدیران شهری باید برایش راه حلی داشته باشند. قشری که به این شغل کاذب رو می آورند در فقر به سر می برند و اقداماتی که باید برای ساماندهی این گونه مشاغل کاذب انجام گیرد حمایت مادی و معنوی از جانب نهادهای حمایتی است. صرفا جمع آوری زباله گردها پاک کردن صورت مسئله است. به ویژه که تجربه مدیریتی در جمع آوری این شغل کاذب در استان بوشهر متزلزل بوده است و با بهانه هایی چون نبودن پیمانکار تفکیکی و نداشتن اعتبار و افزایش تورم بارها شاهد هجوم زباله گردها در سطح شهر بوده ایم و انتظار شهروندان از مدیران شهری بوشهر این است که طرح های فرهنگی زیرمجموعه شهرداری از حداقل ثبات راه بردی برخوردار باشد تا با تغییر پیمانکارها یا نبودن اعتبار یا هر بهانه دیگر خللی در توقف این طرح ها ایجاد نشود چرا که نقض حقوق شهروندی است.
استخدام این افراد در شرکت های پیمانکاری تحت نظر مدیریت پسماند می تواند راه حل خوبی برای ساماندهی وضعیت آنان باشد البته به شرطی که شرایط را برایشان به لحاظ مالی نیز بهبود بخشد وگرنه اگر حضور واسطه ها موجب کم شدن درآمدشان شود ممکن است دلسرد شده و مسیر نادرستی را برای امرار معاش برگزینند.
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بوشهر می گوید شرایط سازمان برای استخدام زباله گردها مهیاست اما نه همه زباله گردها. فقط از افرادی که ایرانی هستند دعوت به همکاری می کنیم که به معدن زباله بروند یا برای شرکتی که طرح تفکیک را انجام می دهد، کار کنند. که اصولا ایرانی ها در معدن زباله وارد نمی شوند.
فرشید کارمزد می گوید برای برخی زباله گردها که ترجیح می دهند مستقل کار کنند و تمایل به همکاری با ما ندارند، چون درآمدشان بیشتر است، آن ها را چنان درتنگنا می گذاریم که با شرکت ها کار کنند.
در خبرها می خوانیم برخی مسئولان شهری در استان عنوان می کنند زباله گرد نداریم یا تعدادشان در قیاس با کلان شهرها کم است. یا اگر هم هست ایرانی نیستند و از اتباع اند. گیریم کم باشند یا از اتباع باشند، فراموش نکنیم انسان که هستند؛ از پشت میزی که به صندلی چرمی تان تکیه زده اید و فنجان قهوه و شکلات تلخ می خورید، برای لحظاتی با «امپاتی» به دنیای واقعیت ها سفر کنید.
- منبع خبر : پایگاه خبری دادورزی
Thursday, 21 November , 2024